Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Πρόταση νόμου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ιστορική ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο



Με μια ιστορική κατάθεση νόμου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συγκροτούν διακομματική επιτροπή  ζητούν την καταδίκη του Λόρδου Έλγιν για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την μεταφορά τους στην Αγγλία.

Τα γλυπτά  αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, τον 7ο Δούκα του Ελγιν και στη συνέχεια αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του σχετικού νόμου στις 11 Ιουλίου του 1816. Ο Ελγιν έκλεψε τα αγάλματα στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα.

Η πρόταση αφορά την ακύρωση της έγκρισης από την πλευρά του Κοινοβουλίου για την πράξη του Έλγιν και κατατέθηκε χθες (11 Ιουνίου) συμβολικά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ημέρα που το Βρετανικό Κοινοβούλιο κατοχύρωσε νομικά τη συλλογή των γλυπτών που είχε μεταφέρει στην Αγγλία ο Έλγιν.

Η πρόταση υποστηρίζεται από τη Βρετανική Επιτροπή επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ η αντίδραση των μελών του Κοινοβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως αναγράφεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο δημοσιεύει το New Europe, η αποδοχή της πρότασης των βουλευτών θα έδινε ένα νέο δείγμα ηθικής στη διεθνή κοινότητα στα ζητήματα της διαχείρισης του επαναπατρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι επίσημες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 69% των Βρετανών βλέπουν θετικά μια τάτοια κίνηση ενώ μόνο ένα 13% αντιτίθεται σε αυτή. Ο Ουαλός εισηγητής του νομοσχεδίου Μαρκ Ουίλιαμς δήλωσε ότι «έχει περάσει προ πολλού η περίοδος κατά την οποία τα Γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ασφαλή φύλαξη» ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά τα μεγαλοπρεπή τεχνουργήματα αποξηλώθηκαν με αθέμιτο τρόπο».

Το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει αυτό που έκανε πριν από διακόσια χρόνια. Το 1816 έγινε η κρατική επικύρωση της παράνομης απόκτησης των εντυπωσιακών και σημαντικών γλυπτών από την Ελλάδα. «Ήρθε η ώρα», λέει ο εισηγητής «να προχωρήσουμε σε μια ευγενή πράξη. Να επανορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών».

Ο Πρόεδρος της Βρετανικής οργάνωσης Marbles United χαιρέτησε την κίνηση και τόνισε ότι αυτό το αίτημα έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Ελλάδας, ενώ δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι «Θα ήταν προς το Βρετανικό συμφέρον να επιδείξουμε ότι «η έξοδός μας από την ΕΕ δεν συνεπάγεται ομφαλοσκόπηση και ξενοφοβία, αλλά ότι είμαστε ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία. Δε θα υπήρξε μεγαλύτερη επίδειξη από το να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τους Έλληνες».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών, ακυρώνοντας τις πράξεις του 1816 και 1863, ενώ θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τους εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου. Εξαιρεί τα Γλυπτά από όλα τα άλλα τεχνουργήματα που αποτελούν μέρος ενός εθνικού μουσείου και αναφέρει την πρόνοια που πρέπει να ληφθεί από τους Βρετανούς βουλευτές ώστε να μην αδειάσουν τα μουσεία της χώρας από άλλες αμφισβητούμενες αρχαιότητες.

Εάν ο νόμος ψηφιστεί τίθεται σε ισχύ σε μια ημέρα μετά την υπογραφή του από τη Βασίλισσα. Μέχρι τώρα οι Βρετανοί βουλευτές δεν συντάσσονται σε μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.