Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 -
Μερική συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 27. Φεβρουαρίου 2020

Πίνακας του Εμιλιάνο Ζαπάτα που διχάζειΠίνακας ζωγραφικής που αναπαριστά τον Εμιλιάνο Ζαπάτα γυμνό, με σώμα γυναίκας, ψηλοτάκουνα και ροζ σομπρέρο πάνω σ’ έναν λευκό επιβήτορα σε στύση προκαλεί πολεμική στο Μεξικό ανάμεσα στους κληρονόμους και τους θαυμαστές του ήρωα της μεξικανικής επανάστασης, του δημιουργού του έργου και την κοινότητα ΛΟΑΔ.


 
 

Κραυγάζοντας: «να καεί!», περίπου εκατό διαδηλωτές εισέβαλαν στο Παλάτι των Καλών Τεχνών του Μεξικού κι απείλησαν να βάλουν φωτιά στο έργο. Θεωρούν πως ο πίνακας, που τιτλοφορείται «La Revolución» (Η επανάσταση), σπιλώνει τη μνήμη του Σαπάτα, του ηγέτη του ξεσηκωμού των αγροτών στην Πολιτεία Μορέλος, ο οποίος λατρεύεται ακόμη και σήμερα από πολλούς που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μορφή της μεξικανικής επανάστασης του 1910.


 
 

Οι πολέμιοι του έργου ορκίστηκαν ότι θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο μέγαρο για να διαδηλώνουν, κλείνοντας με τα σώματά τους την είσοδο του, ενώ μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της περιοχής, βρέθηκαν εκεί για να υποστηρίξουν ακριβώς το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα, ξέσπασαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των δύο ομάδων, τις οποίες κατέστειλαν οι αστυνομικές δυνάμεις.


 
 

Ο πίνακας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του εγγονού του ηγέτη της μεξικανικής Επανάστασης Χορχέ Ζαπάτα Γκονζάλες, ο οποίος όπως αναφέρει το BBC, ζήτησε να αφαιρεθεί από την έκθεση. Ωστόσο, η διοίκηση του Μουσείου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο που ολοκληρώνεται η έκθεση, ο πίνακας θα παραμείνει στη θέση του και θα εκτίθεται κανονικά.