Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πέθανε ο ηθοποιός Μάνος Βενιέρης



Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Μάνος Βενιέρης. Η επαγγελματική του πορεία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη ενώ είχε στο βιογραφικό του μεγάλες συνεργασίες.

Έγινε γνωστός και από τα θεατρικά παιδικά έργα που συμμετείχε και σκηνοθετούσε, ήταν ο Οδυσσέας από το πασίγνωστη παιδική σειρά «Οδύσσεια του Διαστήματος», ήταν ο Τέρρυ στην «Κάντυ - Κάντυ» (για κάποιο διάστημα πριν τον Αργύρη Παυλίδη) και βέβαια ήταν ο ανεπανάληπτος He-Man.


 

«Τρεις αδελφές» (1982). Στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Από αριστερά: Χρήστος Μάντζαρης (Κουλύγκιν), Πένυ Παπουτσή (Ειρήνα), Κώστας Καστανάς (Τούζενμπαχ), Μάνος Βενιέρης (Φεντότικ), Σπύρος Μαβίδης (Ρόντε).

 

Μοναδικός αφηγητής με καταπληκτική άρθρωση, δάνεισε την υπέροχη φωνή του σε δεκάδες ήρωες παιδικών σειρών και παραμυθιών (Ιστορίες της Βίβλου, Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, Dragonball, Χελωνονιτζάκια κ.ά.).

 

Γεννήθηκε το 1947 στη Νίκαια, και σπούδασε στις Δραματικές Σχολές του «Ωδείου Αθηνών» και του «Πειραϊκού Συνδέσμου». Δίδασκε στη «Δραματική Σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα», Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία και Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.


 

Ο Μάνος Βενιέρης βραβεύτηκε το 1983 στον «Κρατικό Διαγωνισμό Θεάτρου» του Υπουργείου Πολιτισμού, για το θεατρικό του έργο «Σκέπασε Μάνα Σκέπασε» - εκδόσεις Δωδώνη.

 

 

Είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα για παιδιά που παίχτηκαν στο θέατρο και στο κρατικό ραδιόφωνο. Βραβεύτηκε το 1983 στον «Κρατικό Διαγωνισμό Θεάτρου» του Υπουργείου Πολιτισμού, για το θεατρικό έργο «Σκέπασε Μάνα Σκέπασε». Το έργο έχει τυπωθεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Δωδώνη».

Ακόμη, βράβευση και έκδοση του θεατρικού μονόπρακτου «Οι Παλιατσούρες», από τις εκδόσεις «Κάλβος», το 1970.


 

Αναμνηστική φωτογραφία των ηθοποιών που έλαβαν μέρος σε ηχογράφηση στις 8 Οκτωβρίου του 1983. Διακρίνονται (από αριστερά): Γ. Βρασιβανόπουλος, Γ. Ζιόβας, Μ. Ανουσάκη, Μάνος Βενιέρης, Ταϋγέτη, Αιμιλία Υψηλάντη, Λ. Βαρδαρός, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Μυρτώ Πολύζου, Φοίβος Ταξιάρχης, Κώστας Μπαλαδήμας, Μάνος Κατράκης, Θ. Γραμμένος. Αρχείο ΕΡΤ/ Συλλογή Θέατρο στο Ραδιόφωνο.

 

Ο θάνατος του Μάνου Βενιέρη έγινε γνωστός μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης που έκανε η σύζυγός του, Μαρία Μπονίκου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.