Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα



Διαδικτυακά μεταδόθηκε μέσω facebook και youtube, από το βιβλιοπωλείο Ιανός τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα με τίτλο: Δέκα χρόνια κρίση, τρία μνημόνια και μια πανδημία- Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΔΙΕΞΟΔΟ.

Να σημειωθεί πως το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Για το βιβλίο μίλησαν αλλά και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις για την επόμενη μέρα της πανδημίας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Λούκα Κατσέλη (πρώην Υπουργός) και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο όποιος μάλιστα χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για την ίδρυση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ευρέως γνωστής ως Bad Bank).

Plan Β ζήτησε η κυρία Κατσέλη, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι, όταν το 2013 – επί υπουργίας Στουρνάρα με τρικομματική κυβέρνηση - ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είχε γράψει ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Μάλιστα δέχθηκε εισήγηση να ζητήσει την παραίτησή του.

«Υπάρχουν απόψεις, η οικονομία δεν είναι άσπρο μαύρο απάντησα και το τερμάτισα εκεί» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Λιαργκόβας διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). 

Πιάνοντας το νήμα από την προ μνημονίων εποχή, ο συγγραφέας Παναγιώτης Λιαργκόβας, αφιερώνει το βιβλίο «στα παιδιά μας».
Στους νέους που καλούνται σήμερα να χτίσουν το αύριο, ενώ καταθέτει τις προτάσεις του για την επομένη της πανδημίας.
Καλωσορίζοντας τους ομιλητές, που μίλησαν για τις παθογένειες του χθες και απάντησαν στις προκλήσεις του αύριο, με έμφαση στην γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης, η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη που συντόνισε την εκδήλωση σχολίασε: «Το βιβλίο μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Χωρίς να εξωραΐζει καταστάσεις και κυρίως χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν», ενώ «περιγράφει το σημερινό τοπίο ως μεταπολεμικό».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο ξεκίνημα του 2020 η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική. Έχοντας επιλύσει τα βασικά μακροοικονομικά της προβλήματα, αναπτυσσόταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από τρία μνημόνια. Προτού ακόμη ανοίξει η συζήτηση για το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθούσε η χώρα στα επόμενα χρόνια, μια μη οικονομική εξωτερική –παγκόσμια– διαταραχή, η πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε να ανατρέψει τη δυναμική που με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού είχε αρχίσει να διαμορφώνει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση πήρε τη θέση της μεγέθυνσης και η απογοήτευση πήρε τη θέση της χαράς. Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική ανοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί επιστέγασμα σκέψεων, ερευνών, άρθρων στα ΜΜΕ, ομιλιών και συζητήσεων που έκανα τα τελευταία δέκα χρόνια με φοιτητές μου, συνεργάτες μου στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους και στο ΚΕΠΕ, βουλευτές όλων των κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ΟΟΣΑ και, τέλος, με απλούς πολίτες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Β. Μπάκαλα, του Πανεπιστημίου Clark καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Πανεπιστήμια Clark, Bologna, Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων", που διεξάγεται σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Έχει συγγράψει και εκδόσει πάνω από 10 βιβλία και περισσότερα από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε περισσότερα από 70 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στο χώρο της οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο: https://www.ianos.gr/deka-chronia-krisi-tria-mnimonia-ke-mia-pandimia-0504330
Το link του livestreaming είναι: https://youtu.be/VqP6pzxmiB8

​