Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Οι βραβευμένες φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος



Ολη η Αθήνα μετατρέπεται σε μία υπαίθρια φωτογραφική έκθεση μέσα από το Athens Photo World, την έκθεση που φέρνει στιγμιότυπα που έχουν απαθανατίσει φωτορεπόρτερ, σε Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος, στην Ερμού, στο Σύνταγμα και τα κάγκελα του Εθνικού Κήπου. Η πρώτη διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Μπεχράκη.

Το Athens Photo World (APW) είναι μια νέα πρωτοβουλία στα πολιτιστικά και φωτογραφικά πράγματα της Αθήνας βασισμένη σε μια ιδέα του Θανάση Σταυράκη, Διευθυντή Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία σημαντικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το Athens Photo World η πρώτη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου και στοχεύει να φέρει το φωτορεπορτάζ κοντά στο Αθηναϊκό κοινό μέσα από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων με πρωταγωνιστές μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους φωτοειδησεογράφους, Έλληνες και ξένους.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Μπεχράκη και τις φωτογραφίες του στο ΚΠΙΣΝ
Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του, το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, εστιάζοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του.

Η εμβληματική φωτογραφία του βραβευμένου με Πούλιτζερ Γιάννη Μπεχράκη / Yannis Behrakis/Reuters
Οι εργασίες του Athens Photo World είχαν ήδη ξεκινήσει με την πολύτιμη συνεργασία της οργανωτικής ομάδας με τον Γιάννη Μπεχράκη. Οι ιδέες του, η εμπειρία του, το έργο του και η προσωπικότητά του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τους συντελεστές του APW και η διοργάνωση θα τιμά πάντα τη μνήμη και την συμβολή του στο Ελληνικό αλλά και διεθνές φωτορεπορτάζ. Κεντρικό θέμα του Athens Photo World 2019 είναι η «Καθημερινότητα στον Κόσμο».

Πόλεις, χώρες και στιγμές του πλανήτη, κοντά και μακριά, όλες στο κέντρο της Αθήνας, για το κοινό της και τους επισκέπτες της. Έξω από το στενό πλαίσιο εκθεσιακών χώρων και περιορισμένων ωραρίων, οι εκθέσεις του Athens Photo World θα έχουν καθημερινή και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό όλων των ηλικιών.

Επτά φωτογραφικές εκθέσεις και έξι εκδηλώσεις
Ειδικότερα φέτος στο πλαίσιο του δεκαήμερου Athens Photo World θα πραγματοποιηθούν επτά εκθέσεις και έξι εκδηλώσεις, όλες επικεντρωμένες στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του, με τη συμμετοχή σημαντικών και γνωστών Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών, με μακρόχρονη εμπειρία και διαφορετική ο καθένας οπτική.

Μάρω Κουρή
Οι εκθέσεις του APW:

Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης. - Αίθριο 4ου ορόφου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος / ΚΠΙΣΝ Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 15 Ιουνίου.
World Press Photo 2019 - Πανοραμικά Σκαλιά / ΚΠΙΣΝ. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 30 Ιουνίου.
Έκθεση “Notes” / Δημήτρης Μιχαλάκης - Πλατεία Συντάγματος Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Έκθεση “Η καθημερινότητα στον κόσμο” – Associated Press - Κάγκελα Εθνικού Κήπου, Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Έκθεση «Ελλάδα» / Πέτρος Γιαννακούρης, Κώστας Μπαλτάς, Λουκάς Χαψής - Οδός Ερμού (μεταξύ Θησείου και οδού Πειραιώς) Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων - iFocus Gallery (Ιπποκράτους 13). Η έκθεση και η προβολή θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Ψηφιακές Προβολές «Η καθημερινότητα στον Κόσμο»
Οι ψηφιακές προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 21.00 έως και τις 12.00 στους τοίχους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι προβολές θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Φωτογραφικό βραβείο Γιάννη Μπεχράκη
Έχοντας πάντα σαν στόχο την προβολή και την ενίσχυση της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ, το APW συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς τους και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το APW οργανώνει δύο ετήσια Βραβεία Φωτορεπορτάζ.
Το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) στο όνομα και τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας Yannis Behrakis ήταν μια πρόταση του ίδιου του Έλληνα φωτογράφου και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.
Παράλληλα, το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€) σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου σε έναν φωτογράφο που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

Athens Photo World
Οι βραβευμένες φωτογραφικές δουλειές κάθε διοργάνωσης θα εκτίθενται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση των δημιουργών.
Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.

Μάρω Κουρή
Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Δήμο Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Εθνικό Κήπο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού).

ATHENS PHOTO WORLD / 7 – 16 ΙΟΥΝΙΟΥ