Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 18. Φεβρουαρίου 2020

Ο μεγάλος περίπατος του ΠέτρουΕνα πολύ δυνατό μυθιστόρημα της συγγραφέως Αλκης Ζέη...

Ο Πέτρος, ένα αγόρι 9 χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογίζεται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού.

Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του. Σήκω, να 'σαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος! Δεν ακούς τις σειρήνες; Ήταν 28 του Οχτώβρη του 1940. Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να 'ναι και στ' αλήθεια; 

Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, τον Θόδωρο. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στον μεγάλο του περίπατο μ' όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οχτώβρη του 1940 ως τον Οχτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). Το βιβλίο είναι από τα πιο γνωστά της Άλκης Ζέη. Η θεματολογία του και κυρίως ο τρόπος που προσεγγίζει το ζήτημα του πολέμου αλλά και της αντίστασης που ακολούθησε κάνουν το βιβλίο ξεχωριστό.

Μέσα από τη ματιά ενός μικρού παιδιού έχει κανείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, αντιλαμβάνεται τους τρόπους συμμετοχής ακόμη και των παιδιών στον αγώνα κατά των Γερμανών και των Ιταλών. Αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα όχι μόνο για μαθητές αλλά και για μεγάλους.