Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

O χορός αναζητάει στέγη και η παράδοση σύνδεση με την κοινωνία



Tην ανάγκη για λειτουργία τμήματος της τέχνης του χορού στη νεοσύστατη Ακαδημία Τεχνών τόνισε, σε δηλώσεις του στο briefingnews.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος  Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστος Παπακώστας, στο περιθώριο της Επιστημονικής Ημερίδας για ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Μαΐου και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο χορός είναι γυρολόγος, είναι «άστεγος». Βέβαια, τα τμήματα της επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού προσφέρουν ειδικότητα στον παραδοσιακό χορό, αλλά ξεχωριστό και αυτόνομο τμήμα χορού (σε επίπεδο ακαδημαϊκό) δεν λειτουργεί στη χώρα μας. Υπάρχει τώρα μια εξαγγελία για Σχολή Παραστατικών Τεχνών όπου λέγεται πως εκεί θα στεγαστεί και ο χορός, μένει όμως να δούμε το πώς και με ποιους όρους», δήλωσε ο κ. Παπακώστας. Επεσήμανε δε ότι ο χορός θα πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει. «Αυτή η τέχνη είναι η πλέον Δημοκρατική: αφορά από παιδιά 4 ετών μέχρι και ηλιωμένους, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής. Ειδικά ο παραδοσιακός μπορεί να λειτουργήσει ως μια εν σώματι πηγή γνώσης και εμπειρίας∙ αυτό είναι που μπορεί να προσφέρει στη δημόσια σφαίρα, να καλλιεργήσει ενσυναίσθηση, συλλογικότητα και κοινοτισμό».

Στην Επιστημονική Ημερίδα «Ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού: νέες θεματικές και προσεγγίσεις» παρουσιάστηκαν σύγχρονες εθνογραφικές έρευνες και τέθηκαν ερωτήματα (η δυναμική και η πολιτική διάσταση των παραστατικών τεχνών σήμερα, η  αναπαράσταση και η επιτέλεση μορφών του λαϊκού πολιτισμού μας στο διαδίκτυο και στην εικονική πραγματικότητα κ.ά.), ερωτήματα που θα συμβάλουν σε έναν  επικαιροποιημένο προβληματισμό για τις σημερινές κοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες. Στη Ημερίδα μίλησαν οι ακαδημαϊκοί καθηγητές και ερευνητές της Λαογραφίας, Χρήστος Παπακώστας, Ανδρομάχη Οικονόμου, Γιώργος Βοζίκας, Γιώργος Κούζας, Γιώργος Αγγελόπουλος, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Σταμάτης Ζωχιός, Γιάννης Καραχρήστος, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Ιωάννης Μάνος και Ζωή Μάργαρη. Στην πεποίθηση που προβάλλεται από τις σύγχρονες κοινωνίες ότι η λαογραφία και η παράδοση είναι παρελθοντολογία και τίποτα περισσότερο, οι μελετητές απαντούν ότι με το μπόλιασμα από την ανθρωπολογική θεωρία, τα λαογραφικά φαινόμενα του λαϊκού πολιτισμού μας αντιμετωπίζονται πλέον με επιστημονικό πνεύμα ως δυναμικές διαδικασίες, όχι κλειστές ούτε γραφικές. Διαδικασίες που  αφορούν και στο παρόν και στο μέλλον. «Εξάλλου, ο σημερινός Έλληνας τιμά την παράδοση, ψάχνει το παρελθόν και την ιστορία του» είπε σε δηλώσεις της στο briefingnews.gr, η καθηγήτρια Ελληνικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας και διευθύντρια των Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ, Αργυρώ Λουκάκη. «Πλέον και οι γονείς, προκειμένου τα παιδιά τους να μην είναι καρφωμένα σε οθόνες 24ώρες το 24ωρο, σπεύδουν να τους προσφέρουν άλλες δυνατότητες μόρφωσης, αναψυχής και ψυχαγωγίας, οι οποίες σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά, δυστυχώς, απουσιάζουν οι υλικές συνθήκες. Όχι βέβαια τα ίδια τα μνημεία και τα μουσεία, αλλά η ανάδειξή τους μέσα από συντονισμένες δράσεις προβολής και ενημέρωσης της  Εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Πολιτισμού» τόνισε η κα Λουκάκη.

 Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στην εν λόγω Επιστημονική Ημερίδα συνδέονται με το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου που έχει τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και Νεότερη Πολιτισμική Κληρονομιά», το οποίο θα αρχίσει να «τρέχει» από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24. Η Επιστημονική Ημερίδα μεταδόθηκε live από το κανάλι του ΕΑΠ στο YouTube [https://shorturl.at/uHK39 ], όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν οποιαδήποτε στιγμή.