Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022 -

To Κέντρο Πολιτισμού γιορτάζει την κινεζική ΠρωτοχρονιάΤο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποχαιρετά τον πρώτο μήνα της χρονιάς και οργανώνει ένα ιδιαίτερο σαββατοκύριακο (28&29/1), αφιερωμένο στην κινεζική Πρωτοχρονιά και στην έλευση της Χρονιάς του Πετεινού.

Συγκεκριμένα, το ΚΠΙΣΝ καλωσορίζει το κινεζικό νέο έτος στις 28/1 με τον «Χορό του δράκου», ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για τους μικρότερους επισκέπτες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο δράκο από γυαλιστερά χαρτόνια, αλλά και τις ταινίες «Ο Δράκος» και «The Grandmaster». Παράλληλα, καθόλη την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ για όλες της ηλικίες. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις της εβδομάδας είναι ελεύθερη. 
Αναλυτικά, το διήμερο για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει:

Σάββατο 28/1, 17.00 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Ο χορός του δράκου
Το κινέζικο Νέο Έτος είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα, που τιμάται με πολυήμερους εορτασμούς! Με αφορμή λοιπόν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, το ΚΠΙΣΝ σας προσκαλεί σε ένα εργαστήριο για να φτιάξετε έναν δράκο αετό, με γυαλιστερό χαρτόνι και χαρτιά που θα χρωματίσετε μαζί, και να τον δείτε να ζωντανεύει και να πετάει. Για παιδιά 4-8 ετών, έως 40 συμμετοχές.

Σάββατο 28/1, 19.30 - ΦΑΡΟΣ
Προβολή ταινίας «Ο Δράκος»
Πρώην άσος των πολεμικών τεχνών, που αποφάσισε να κάνει μια καινούργια αρχή ως φιλήσυχος αγρότης, έρχεται αντιμέτωπος με δύο σεσημασμένους εγκληματίες, από τους πλέον καταζητούμενους στην Κίνα του 1917. Θα τους εξολοθρεύσει προτού ολοκληρώσουν την ένοπλη ληστεία τους και ένας ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ, που φτάνει για να διαλευκάνει το μυστήριο της δολοφονίας τους, θα τον έχει από κοντά. Απίστευτα διασκεδαστική ταινία δράσης που λες και συστήνει έναν Ασιάτη «Σέρλοκ Χολμς» στο σινεμά. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά άγνωστη και απρόβλητη στη χώρα μας. 

Κυριακή 29/1, 17.00 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Χάρτινα πυροτεχνήματα

Η δράση «Ο χορός του δράκου» επαναλαμβάνεται, απευθυνόμενη σε ολόκληρη την οικογένεια. Έως 40 συμμετοχές.  

Κυριακή 29/1, 19.30 - ΦΑΡΟΣ
Προβολή ταινίας “The Grandmaster”

Η ιστορία του Ip Man στην Κίνα της δεκαετίας του ’30, οι διχαστικές διαμάχες ανάμεσα στις αντίπαλες σχολές πολεμικών τεχνών της πατρίδας του και η γέννηση ενός θρύλου του kung fu, πριν καν γίνει ο δάσκαλος του Bruce Lee. Το εντυπωσιακό βιογραφικό δράμα του εστέτ σκηνοθέτη Kar-Wai Wong, που προτάθηκε για Όσκαρ φωτογραφίας και κοστουμιών, είναι μια ταινία για την τιμή. Τον άνθρωπο που τιμά τις παραδόσεις του, τιμά τον εαυτό του, την υπερηφάνειά του, τα πιστεύω του, την αγάπη για εκείνους με τους οποίους μοιράζεται τη ζωή του. 

Αναλυτικά οι υπόλοιπες δράσεις για το διάστημα 23 έως 29 Ιανουαρίου είναι:

Τετάρτη 25/1, 18.00 - ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Διάλεξη: Σχεδιάζοντας το σύγχρονο τοπίο

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο σήμερα, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του; Αυτή η σειρά διαλέξεων επικεντρώνεται σε τέσσερις ιδιότητες του ΚΠΙΣΝ ως νέου έργου αρχιτεκτονικής τοπίου: τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός εκτεταμένου Πάρκου, την εγγύτητα με τη θάλασσα, τη διαμόρφωση ενός κτιρίου-τοπίου και την αποκατάσταση τοπίου που πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή του έργου. Οι διαλέξεις έχουν ως κεντρικό άξονα την κριτική ανάλυση των σύγχρονων τάσεων στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου μέσα από τη διερεύνηση υλοποιημένων παραδειγμάτων από τη διεθνή πρακτική. 

Τετάρτη 25/1, 18.00 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Internet of things

Ένα δίκτυο που επικοινωνεί το πάντρεμα του φυσικού χώρου με τον ψηφιακό κόσμο. Το Internet of Things είναι ο χώρος όπου ο προγραμματισμός παντρεύεται με τα αντικείμενα και δημιουργεί ένα εντελώς νέο και διαφορετικό περιβάλλον καινοτομίας, στο σπίτι, στον δρόμο, στην πόλη. Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν να χειρίζεσαι το σπίτι ή το αυτοκίνητό σου από μακριά; Το ΚΠΙΣΝ προσφέρει ένα ειδικό Workshop-εισαγωγή στον κόσμο του IoT, ιδανικό για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να πειραματίζονται με τον χώρο. Έως 20 συμμετοχές.

Πέμπτη 26/1, 17.30 - ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη - Η φάτσα σου στην μπλούζα μου

Εργαστήρια για παιδιά με ή χωρίς αναπηρία
Άσπρα βαμβακερά T-shirt θα περιμένουν τα παιδιά στους πάγκους εργασίας. Πάνω σε αυτά, με ειδικά χρώματα για υφάσματα, θα σχεδιάσουν και θα ζωγραφίσουν το πορτρέτο του διπλανού τους. Στόχος είναι να ζωγραφίσουμε όσο περισσότερα πορτρέτα μπορούμε και να γνωριστούμε με όλους. Στο τέλος, μία μπλούζα με όλα τα πορτρέτα θα μας κάνει μια μεγάλη παρέα. Για παιδιά 12-22 ετών, έως 20 συμμετοχές. Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Πέμπτη 26/1, 18.30 - ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Διάλεξη: Οι μορφές της γλυπτικής του 20ού & 21ου αιώνα
Η γλυπτική ως τον 20ό αιώνα καθοριζόταν από τον όγκο, το μάρμαρο, τη μνημειακότητα και την ομορφιά. Μερικές από τις θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν είναι τα ετοιμοπαράδοτα αντικείμενα, η κατάργηση του όγκου επιλέγοντας την επιπεδότητα, η εισαγωγή της φυσικής κίνησης και της μεταβλητότητας της μορφής, η υπερβολή, η μεγέθυνση, η μαλακιά γλυπτική, η αποσπασματικότητα, η δημιουργία έργων με φως, ο κοινωνικός στόχος, η συμμετοχή του θεατή και οι νέοι τρόποι παρουσίασης. Σε αυτές τις συναντήσεις θα γνωρίσουμε μέσα από θεματικές ενότητες τις δημιουργίες πολλών καλλιτεχνών, όπως A.Rodin, M.Duchamp, A.Calder, Takis, C.Oldenburg, A.Warhol, Ν.Κεσσανλής, M.Hatoum και Chryssa. 

Παρασκευή 27/1, 11.00 - ΦΑΡΟΣ
Εργαστήριο παραδοσιακού χορού για ενήλικες

Η διατήρηση των παραδοσιακών χορών αποτελεί και το έναυσμα του εργαστηρίου αυτού. Μέσα από τη διδασκαλία του χορού οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ποικίλες λαογραφικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα τονώνουν την αίσθηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου». Έως 30 συμμετοχές.

Παρασκευή 27/1, 18.00 - 360 ROOM
Ο φακός που έγινε μολύβι

Ένα εργαστήρι κινούμενης εικόνας στο σκοτάδι, όπου θα σκιτσάρουμε και θα χρωματίσουμε αποκλειστικά και μόνο με το φως! Χρησιμοποιώντας φακούς διαφόρων χρωμάτων, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις δικές τους φωτεινές ζωγραφιές, στις οποίες θα δώσουν κίνηση και πνοή μέσα από την τεχνική του stop motion. Οι χρωματιστοί φακοί μετατρέπονται σε πολύχρωμα μελάνια, και η αρχιτεκτονική του χώρου αποκτά μια άλλη διάσταση καθώς μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατο καμβά. Για παιδιά 7-11 ετών, έως 20 συμμετοχές.

Παρασκευή 27/1, 20.30 - ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Η πρώτη επαφή του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου με τη μουσική ήταν σε πολύ μικρή ηλικία όταν ξεκίνησε και να παίζει κιθάρα. Ενώ αρχικά ασχολήθηκε με τη ροκ και μπλουζ μουσική, στη συνέχεια τον συνεπήρε η τζαζ, στην οποία και αφοσιώθηκε με τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά από σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες και διακρίσεις στον χώρο της μουσικής, το 2014 ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος δημιούργησε το νέο του σχήμα με το οποίο, έναν χρόνο μετά, κυκλοφόρησε το Anicca, ένα άλμπουμ που αποτελείται από δικές του συνθέσεις. Συμμετέχουν οι Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, ηλεκτρονικά, φλικόρνο), Κωστής Χριστοδούλου (Rhodes ηλεκτρικό πιάνο, synths), Aντώνης Μαράτος (ηλεκτρικό μπάσο) και Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (ντραμς, κρουστά).

Σάββατο 28/1, 19.30 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Προβολή ταινίας «Χαίρε, Καίσαρ!»

Διάσημος σταρ και πρωταγωνιστής θρησκευτικού peplum που βρίσκεται σε στάδιο γυρισμάτων πέφτει θύμα απαγωγής από… ‘μαυροπινακισμένους’ κομουνιστές σεναριογράφους, που σχεδόν υποκινούνται από τον ίδιο τον Herbert Marcuse(!), στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50. Κι αυτός είναι μόλις ένας από τους μπελάδες που πρέπει να ‘κουκουλώσει’ ένας top executive μεγάλου στούντιο, ο οποίος δρα ως… από μηχανής θεός για κάθε αμάρτημα των ταλέντων που αντιπροσωπεύει. Οι αδελφοί Coen απομυθοποιούν σουρεαλιστικά τα παρασκήνια της μεγαλύτερης βιομηχανίας θεάματος. 

Σάββατο 28/1, 21.00 - ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Acid Baby Jesus

Με μία κασέτα δικής τους παραγωγής πίσω στο 2010, δύο ολοκληρωμένους δίσκους και τρία EP (το ένα ως Voyager 8, μαζί με τους Καναδούς Hellshovel) στην αμερικανική Slovenly και αλλεπάλληλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο στο ενεργητικό τους, οι Acid Baby Jesus έχουν ήδη καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και περιπετειώδη νέα psych/punk/garage σχήματα διεθνώς. Έτοιμοι να κάνουν ακόμα μία δημιουργική στροφή στην πορεία τους (καινούριος ήχος, καινούρια εταιρεία), έρχονται για μία αποκλειστική συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Κυριακή 29/1, 15.00 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Schoolwave Unplugged - Blue Chord

Ιανουάριος και τα μαθητικά συγκροτήματα του Schoolwave δεν σταματούν να ζωντανεύουν το ΚΠΙΣΝ ερμηνεύοντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς τα τραγούδια που παρουσιάζουν στο ετήσιο φεστιβάλ. Την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου απολαύστε τους Blue Chord!

Κυριακή 29/1, 17.30 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Προβολή ταινίας “Rango”
Ο χαμαιλέοντας Rango χάνεται στην έρημο της Άγριας Δύσης και κινδυνεύει να γίνει θήραμα του κάθε καταδιωκτικού πτηνού. Ευτυχώς ή δυστυχώς, θα καταλήξει σε μια αφιλόξενη πόλη ζώων, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ανάγκη από έναν ήρωα. Θα τους εντυπωσιάσει, θα τον χρίσουν Σερίφη τους και… η περιπέτεια μόλις ξεκινά! Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2012, με την υπογραφή του σκηνοθέτη των Πειρατών της Καραϊβικής, προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα για το είδος, σατιρίζοντας το πιο ‘αγορίστικο’ σύμπαν. Προβολή με ελληνική μεταγλώττιση.

Κυριακή 29/01, 19.30 - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Προβολή ταινίας «Δεσποινίς Διευθυντής»

Οι Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης μεταφέρουν στο σινεμά την ομώνυμη θεατρική τους επιτυχία, με πρωταγωνίστρια την έτερη μεγάλη star της Finos, την Τζένη Καρέζη. Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ο παρτενέρ της στο Κοτοπούλη - Ρεξ, ανήμερα Χριστουγέννων του 1963, όμως για τη μεγάλη οθόνη προτιμήθηκε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Διευθύντρια τεχνικής εταιρείας δίνει προτεραιότητα στην καριέρα και την επιστήμη, παραμελώντας τη θυληκότητά της. Μέχρι να εμφανιστεί ο κύριος Σαμιωτάκης... Μίμης Πλέσσας στη μουσική και τραγούδι από τις αδελφές Μπρόγιερ.