Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καζαντζάκης και Ζορμπάς «επιστρέφουν» στη Στούπα... 100 χρόνια μετά



Με πολιτιστικά δρώμενα, με συναυλίες, ντοκιμαντέρ και διαλέξεις η Στούπα τιμά τα 100 χρόνια από τη διαμονή του Νίκου Καζαντζάκη στον όμορφο τόπο της μεσσηνιακής Μάνης.

​Το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και τη Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» διοργανώνει διαλέξεις με καλεσμένους από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, τα οποία τηρούν Τμήματα Μελέτης για το έργο του σπουδαίου συγγραφέα,  λογοτεχνικές βραδιές, ξεναγήσεις (συμβατικές και ψηφιακές), θεματική εικαστική έκθεση, βιωματικά, εικαστικά εργαστήρια με παιδιά, υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής, προβολές σχετικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, έκθεση χρηστικών αντικειμένων της περιόδου εκείνης, σπάνιου φωτογραφικού και άλλου έντυπου υλικού, μουσικό αφιέρωμα, χορό. 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την 60η επέτειο από τον θάνατό του (Ηράκλειο 18/2/1883 – Φράιμπουργκ 26/10/1957), αλλά κυρίως τα 100 χρόνια από τη διαμονή του στον τόπο αυτό. Από τότε δηλαδή που έδρασε ο Νίκος Καζαντζάκης, ως ιδιοκτήτης των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς (κοντά στη Στούπα) και ο Γιώργης Ζορμπάς, ως μεταλλωρύχος.

Επειδή, ο Νίκος Καζαντζάκης και Γιώργης Ζορμπάς έζησαν στην περιοχή της Στούπας, υπάρχει μια βαθιά αίσθηση για τη ζωή τους και τις συνθήκες διαβίωσής τους, οι δύο καλλιτεχνικές ομάδες θέλουν τιμήσουν τον Νίκο Καζαντζάκη, ως ένα ευγενές και ισχυρό σύμβολο στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς τον φόβο των αδυναμιών μας.

Επιπλέον, στον τόπο αυτό γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μια δυνατή φιλία, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκοσμίου φήμης και ίσως, ενός από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες

Η δράση αυτού του υπαρκτού, λοιπόν, προσώπου, του Ζορμπά, η οποία περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», εκτυλίχθηκε στη Στούπα, μεταξύ των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς και της πανέμορφης, αμμουδερής, γραφικής παραλίας της Καλόγριας και των γύρω περιοχών. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του και ο αυθορμητισμός του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, για κάθε σχεδόν μορφή τέχνης, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά κλπ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 

10:00 – 12:00: Ξεναγήσεις στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά (ορυχείο, γαλαρίες, παραλία Καλόγριας, λούκι, καλύβα, κ.ά.)
Αφετηρία: Προτομή Καζαντζάκη (Καλόγρια)

17:00 – 18:00: Ωριαία εκπομπή-αφιέρωμα στον Καζαντζάκη και στη σχέση του με τη Στούπα, στην ΕΡT Καλαμάτας με τη δημοσιογράφο & Ειδική Γραμματέα ΝΑΡΤΟΥΡΑ Μαρία Τομαρά.

17:50: Το «ώπα» της ψυχής μας.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα ακουστεί η μουσική σύνθεση «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη. Τότε ΟΛΟΙ στη Στούπα -όπου κι αν βρίσκονται τη στιγμή εκείνη- θα χορέψουν έχοντας στα χείλη το «ώπα» της ψυχής τους. 

18:15 Παραλία Καλόγριας
• Επίσημη Έναρξη και Εγκαίνια του χώρου όπου βρισκόταν η παράγκα του Καζαντζάκη.
• Καλωσόρισμα από την ιδρύτρια και πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», Βασιλική Κατέρη

• Τιμητική μνεία στον γλύπτη Αλέξη Σαφαρή Μέλος Τμήματος Γλυπτικής ΝΑΡΤΟΥΡΑ, για την συνεισφορά του στην ανάδειξη και καλλιτεχνική διαμόρφωση του χώρου.

• Απαγγελία ποιήματος που αναφέρεται στη Στούπα την περίοδο εκείνη, της αείμνηστης Γιώτας Αργυροπούλου (εις μνήμην).

19:15: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα

• Λογοτεχνικές προσεγγίσεις του δημοσιογράφου & λογοτέχνη Θανάση Παντέ, με θέμα: «Επιστρέφοντας στον Καζαντζάκη.».

• «Καζαντζάκεια 2007-2008»

19:45: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα.

• "Κώστας Χαλκιάς: Ίχνος προσέγγισης στην "ΟΔΥΣΕΙΑ" του Νίκου Καζαντζάκη.»

21:30: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα.

• Προβολή του ντοκιμαντέρ 33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη –Μένιος Καραγιάννης Ελλάδα –Σουηδία –ΗΠΑ 90’.

Το ντοκιμαντέρ προλογίζει ο δημιουργός του, Μένιος Καραγιάννης.

* Με την ευγενική συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου -Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου.

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου

10:00 – 12:00: Ξεναγήσεις στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά (ορυχείο, γαλαρίες, παραλία Καλόγριας, λούκι, καλύβα, κ.ά.) Ξεναγός: Κατερίνα Εξαρχουλέα -Γεωργιλέα

Αφετηρία: Προτομή Καζαντζάκη (Καλόγρια)

10:30 – 12:30: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα
• Βιωματικό Εργαστήρι Αφήγησης και Παιχνιδιού για παιδιά, με την ψυχολόγο – συγγραφέα, Βίκη Κοσμοπούλου.

19:00: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα
Ο δεξιοτέχνης της λύρας, τραγουδοποιός και ερμηνευτής Πέτρος Σαριδάκης θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές και τα τραγούδια του στη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη

20:30: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα
• 1ο μέρος: Ομιλίες και ψηφιακές απεικονίσεις φωτογραφικού αρχειακού υλικού του Δημήτρη Μακρή, ερευνητή τοπικής ιστορίας 

Θέμα 1ο: «Η δημιουργία και η χρήση του λιγνίτη»
Ομιλήτρια: Βάσω Κιούση, διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού

Θέμα 2ο: «Αναπαράσταση μεθόδων εξόρυξης – η χρήση των εργαλείων». Παρουσίαση: Δημήτρης Μακρής, ερευνητής τοπικής ιστορίας και πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού.

20:50: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα
• 2ο μέρος: Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας και εργαλείων.

21:15 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα.
• Αφήγηση περιστατικών από τον Δημήτρη Μακρή.
«Η Ανάφλεξη των εκρηκτικών για την εξόρυξη του λιγνίτη».
«Οι ανδρειωμένοι στις στοές του θανάτου».
* Με την ευγενική συμμετοχή του ηθοποιού & σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά, στην αφήγηση.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

10:00 -12:00 Ξεναγήσεις στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά (ορυχείο, γαλαρίες, παραλία Καλόγριας, λούκι, καλύβα, κ.ά.)

10:30 -12:30 Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα
• Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά, με την εικαστικό Σοφία Φιλέα

12:45: Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» -Στούπα
• Προβολή Ντοκιμαντέρ "Καζαντζάκης & Ζορμπάς - Στούπα 1965" | Σκηνοθεσία: Κώστας Τσαγκάρης | Σενάριο: Γιάννης Αναπλιώτης | Παραγωγή: Ηλίας Περγαντής | Διάρκεια: 20'