Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η ιστορία ενός κτηρίου κάτω από την Ακρόπολη



Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζει την εκθεσιακή ενότητα «Ένα σπίτι για ένα Μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου», σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ (Θόλου 5, Πλάκα).
     
Η νέα ενότητα είναι αφιερωμένη στη μακρόχρονη και σημαντική ιστορία του κτηρίου. Πριν στεγάσει το Μουσείο (1987), το κτήριο λειτούργησε ως κατοικία, χώρος εργασίας, γυμνάσιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδασκαλείο, στρατώνας πεζικού, ταβέρνα, κατοικία προσφύγων και μεταναστών.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα σπίτια κάτω από την Ακρόπολη που χρονολογούνται πολύ πριν από τον 18ο αιώνα.

 

 

Η ανατολική πλευρά του κτηρίου τη δεκαετία του 1960.

Η έκθεση εστιάζει τόσο στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτηρίου που διαμορφώνεται την περίοδο που κατοικείται από τον επιφανή αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη (1802-1862), όσο και στις ιστορίες των απλών ανθρώπων που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τρισδιάστατη απεικόνιση των φάσεων κατασκευής του κτηρίου, αποσπάσματα από συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι τελευταίοι ένοικοί του, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τεκμήρια της ζωής τους στο χώρο.

Η ενότητα «Ένα σπίτι για ένα Μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου» αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας του που δεν έχουν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέχρι σήμερα και αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης.