Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

Χορός - "The thread"Η διεθνής παραγωγή της Λάβρυς "The Thread" - διαβατήριο του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο – μετά την διθυραμβική παγκόσμια πρώτη στη Μέκκα του χορού, στο Sadler’s Wells του Λονδίνου, έρχεται στην Επίδαυρο στις 24 Αυγούστου 2019.

 

Η παράσταση βασίζεται στο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας φανερώνουν την διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο "αταίριαστοι" δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση. 

 

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων ( γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ). Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που σε καθηλώνει. 

 

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική "χορογραφία". 

 

Ο "χορογράφος του φωτός" Michael Hulls που το Ελληνικό κοινό των ξέρει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Russell Maliphant όσο και τον Akram Khan ή τον Robert Lepage δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό "σκηνικό" υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντεζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνευσμένη από αρχαία Μινωικά αγγεία. 

 

Η παράσταση ονομάστηκε The Thread από το Μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ότι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν.

 

Συντελεστές: 

Πρωτότυπη μουσική | Βαγγέλης Παπαθανασίου 

Σκηνοθεσία – χορογραφία | Russell Maliphant 

Κοστούμια | Μαίρη Κατράντζου 

Φωτισμοί | Michael Hulls 

Διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών | Ελένη Σπαθιά, Τάκης Καραχάλιος 

Σύλληψη ιδέας | Γεωργία Ηλιοπούλου 

 

Χορευτές: 

Δημήτρης Δελής, Μαργαρίτα Δημητριάδη, Αναστάσης Καραχανίδης, Ηρώ Κόντη, Μήνα Λέτσου, Ηλίας Μπαγεώργος, Λίνα Ντεμελή, Χρήστος Ξυραφάκης, Δημήτρης Παγανός, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Θεμιστοκλής Παυλής, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Δάφνη Σταθάτου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Μαρία Τσιγγίστρα, Γιώργος Τσώλης 

 

Μουσικοί: 

Αρβανίτης Ανδρέας (ασκομπαντούρα) 

Αρκαδόπουλος Αλέξανδρος (κλαρίνο) 

Γευγελής Γιάννης (κρουστά) 

Γευγελής Γιώργος (κρουστά) 

Γευγελής Χρήστος (ζουρνά) 

Καλιοντζίδης Μιχάλης (Λύρα) 

Μπάκος Δημήτρης (θρακιώτικη Γκάιντα) 

Μπατίσης Χρήστος (ζουρνάς) 

Ναυροτζίδης Χρήστος (Λύρα) 

Νικολαϊδης Παντελής (τουλούμ) 

Παπαναστασίου Βαγγέλης (κλαρίνο, γκάιντα) 

Σέρβος Ιωάννης (τσαμπούνα) 

Φασάκης Ανδρέας (λύρα Καρπάθου) 

 

Πολυφωνικό σύνολο: 

Βαγγέλης Κότσου 

Νίκος Μενουδάκης 

Παναγιώτα Μπαλινάκου 

Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα 

Αθηνά Σιδέρη 

Αλέξανδρος Τσιμέκας 

 

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)