Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Χορός, περφόρμανς και ψυχαγωγία στο Summer Notos Festival.



Χορός, περφόρμανς και ψυχαγωγία στο Summer Notos Festival.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival στην ενότητα του Χορού, των Περφόρμανς και της Ψυχαγωγίας με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών εκπροσώπων του είδους.

Ανάμεσά τους κι οι εξής: Τo Studio Company του American Ballet Theatre έρχεται στο SNFestival για μια μοναδική παράσταση με χορογραφίες από κλασικά και σύγχρονα έργα, το Theater of War (Θέατρο του Πολέμου) επιστρέφει με ένα επίκαιρο έργο βασισμένο στo τελευταίo κήρυγμα του Martin Luther King, Jr., η Αμερικανίδα Monica Bill Barnes θα μας ξαφνιάσει με το ιδιότυπο Happy Hour, μια από τις πλέον επιτυχημένες παραγωγές σύγχρονου χορού, ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Χοροθέατρο Οκτάνα θα παρουσιάσουν την εμβληματική avant-garde παράσταση Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και ο μουσικός Dom Bouffard θα μας ενθουσιάσουν με τον ομαδικό χορό Bastet που δημιούργησαν από κοινού, ενώ ο διάσημος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ γίνεται έμπνευση για μια πρωτότυπη χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού που βασίζεται στον επικό σκακιστικό αγώνα του 1993. Μάγοι, stand-up comedians, δάσκαλοι χορού, χορευτές, καταξιωμένοι καλλιτέχνες δρόμου επιστρατεύονται για να μας αιφνιδιάσουν με φαντασία, χιούμορ αλλά και εντυπωσιακά κατορθώματα.

Πιο συγκεκριμένα:

American Ballet Theatre Studio Company
Κυριακή 17 Ιουνίου, 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή που θα ξεκινήσει στις 12/06 στις 11.00. / Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.
Το Studio Company του φημισμένου American Ballet Theatre (ABT) έρχεται στην Ελλάδα για μια μοναδική παράσταση που θα παρουσιάσει αποσπάσματα χορογραφιών από κλασικά και σύγχρονα έργα.

Το ΑΒΤ θεωρείται από τα σπουδαιότερα μπαλέτα στον κόσμο και αποτελεί «εθνικό θησαυρό» της Αμερικής από το 1939 που ιδρύθηκε, ενώ το Studio Company αποτελεί την υψηλότερη κλίμακα της σχολής του, προετοιμάζοντας τους πλέον φερέλπιδες χορευτές 16-20 ετών.

Theater of War: The Drum Major Instinct
Τετάρτη 20 Ιουνίου, 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή που θα ξεκινήσει στις 11/06 στις 14.00. / Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

Σημείωση: Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mετά την περσινή επιτυχία του Antigone in Ferguson, το Theater of War (Θέατρο του Πολέμου) επιστρέφει στην Αθήνα με ένα έργο εμπνευσμένο από το τελευταίο κήρυγμα του Martin Luther King Jr., The Drum Major Instinct, στις 4 Φεβρουαρίου 1968.
Στο τελευταίο αυτό κήρυγμα, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Martin Luther King Jr. μίλησε προφητικά για τον επικείμενο θάνατό του και έθεσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μία μεγάλη πρόκληση: να διατηρήσει άσβεστη την εγγενή, στον άνθρωπο, «επιθυμία να είναι μπροστά στις εξελίξεις, να ηγείται της πορείας, να είναι πάντα στην κορυφή» και να την αξιοποιήσει για να προωθήσει την δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο, μέσα από πράξεις προσφοράς και αγάπης.

To The Drum Major Instinct αποτελεί ένα έργο άκρως επίκαιρο, στην εποχή όπου ο κοινωνικός διάλογος επικεντρώνεται περισσότερο από ποτέ στην κατοχύρωση και την έμπρακτη προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των μεταναστών και της LGBTQ κοινότητας.

Monica Bill Barnes & Co: Happy Hour
Τετάρτη 20 Ιουνίου & Πέμπτη 21 Ιουνίου, 19.30 & 21.30, Εναλλακτική Σκηνή, ΕΛΣ
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή που θα ξεκινήσει στις 11/06 στις 14.00. / Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

Η Αμερικανίδα σύγχρονη χορογράφος Monica Bill Barnes διοργανώνει ένα ιδιότυπο Happy Hour στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, και είμαστε όλοι καλεσμένοι. Κοινό και χορευτές παρευρίσκονται σε ένα από αυτά τα άβολα πάρτι γραφείου, τα οποία ενώ είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, πάντα κάτι συμβαίνει που τα κάνει αξιομνημόνευτα.

Κωνσταντίνος Ρήγος - Χοροθέατρο Οκτάνα: Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης
Κυριακή 24 Ιουνίου, 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή που θα ξεκινήσει στις 12/06 στις 17.00. / Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης αποτελεί μία «μυθική» παράσταση μπαλέτου που άλλαξε τα δεδομένα στον χορό με τον avant-garde χαρακτήρα της όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1913 στο Παρίσι σε χορογραφία του Nijinsky. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με το χοροθέατρο Οκτάνα και μία ομάδα νέων χορευτών, θα αναμετρηθεί με την εμβληματική μουσική του Igor Stravinsky σε μια παράσταση ειδικά για το Summer Nostos Festival.

Το θέμα του έργου, που ολοκληρώνεται σε δύο πράξεις, βασίζεται σε μια σειρά παγανιστικών ιεροτελεστιών από αρχαίες σλαβικές φυλές που γιορτάζουν την άνοιξη. Οι τελετές αυτές, γεμάτες ερωτισμό, κλιμακώνονται με τη θυσία μίας νεαρής παρθένας. Ο χώρος όπου τελείται η Ιεροτελεστία είναι ένας κήπος, μέσα από τον οποίον αναδύονται φαντάσματα και εικόνες από το ασυνείδητο.

Συντελεστές: Χορογραφία - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Μουσική: Igor Stravinsky. Σκηνικά: Διονύσης Φωτόπουλος. Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος. Φωτισμοί: Χρήστος Τσόγκας. Δραματουργική Επεξεργασία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Μαριάννα Καβαλλιεράτου - Dom Bouffard: Bastet
Σάββατο 23 Ιουνίου, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Το Bastet, ένα επίκαιρο έργο που εξυμνεί τον δυναμισμό, τον αισθησιασμό και την ισχύ της γυναικείας φύσης, παρουσιάζεται από την καταξιωμένη χορογράφο Μαριάννα Καβαλλιεράτου, τον μουσικό Don Bouffard και έξι Ελληνίδες χορεύτριες στη Σκηνή στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ.

Σε μία εποχή όπου τα δικαιώματα της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου, το Summer Nostos Festival παρουσιάζει τον ομαδικό χορό Bastet. Με όχημα την απέριττη χορογραφική γλώσσα, τις έντονες ρυθμικές εναλλαγές και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, η χορογραφία του Bastet αναδεικνύει την κίνηση και το πάθος του γυναικείου κορμιού, που εξυψώνεται μέσα από τη ζωντανή μουσική, το punk rock ’n’ roll και τα εκρηκτικά ακούσματα που θα συνοδεύσουν το χορευτικό σχήμα στο Summer Nostos Festival.

Συντελεστές: Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Μουσική: Dom Bouffard. Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ. Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα. Βοηθός χορογράφου: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου. Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Δήμητρα Βλάχου, Μυρτώ Γράψα, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Ηρώ Κόντη, Αναστασία Μπρουζιώτη. Επιμέλεια παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου Οργάνωση παραγωγής: Delta Pi : Delta Pi

Χορεύοντας στη Σκακιέρα
Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Ιουνίου, 20.30, Λαβύρινθος
Με σειρά προτεραιότητας. Τα Δελτία Προτεραιότητας θα διανέμονται από το Labyrinth Kiosk 60' (19.30) πριν την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Ο κάθε παρευρισκόμενος μπορεί να παραλάβει ως 2 δελτία εισόδου.

Ένας επικός αγώνας σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993, ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ, αναβιώνει στη σκηνή του Λαβύρινθου, σε χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού, με ζωντανή μουσική, ηθοποιούς με εντυπωσιακά κοστούμια και πολλές σκακιστικές ανατροπές.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία -Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Μουσική: Στάθης Σούλης. Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Ο Δάφνις Κόκκινος χορογραφεί τη Σχολή Χορού της ΕΛΣ - Lamento
Τρίτη 19 Ιουνίου, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

O Δάφνις Κόκκινος, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, είναι ο μοναδικός Έλληνας χορευτής στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ της Πίνα Μπάους, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του΄70 από την ίδια και σφράγισε ανεξίτηλα τον σύγχρονο χορό. Είναι χορευτής του συγκροτήματος από το 1993 και παράλληλα διετέλεσε βοηθός της θρυλικής χορογράφου από το 2002 μέχρι τον θάνατό της, το 2009. Εξακολουθεί να εργάζεται ως χορευτής και Υπεύθυνος Προβών του Χοροθεάτρου μέχρι σήμερα.

Στο Summer Nostos Festival θα απολαύσουμε μια δυναμική χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου με τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και μια συνεργασία-έκπληξη με το ABT Studio Company.

Συντελεστές: Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Δάφνις Κόκκινος.

Όρνιθες - Ο Καραγκιόζης στη Χώρα των Πουλιών
17-20 Ιουνίου, 21.00, Λαβύρινθος
Με σειρά προτεραιότητας σε συνεχή ροή. Τα Δελτία Προτεραιότητας θα διανέμονται από το Labyrinth Kiosk 60' (20.00) πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.

Ο κάθε παρευρισκόμενος μπορεί να παραλάβει ως 2 δελτία εισόδου.

Ο Καραγκιόζης συναντά τους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε ένα γιγαντιαίο θέατρο σκιών με ζωντανή μουσική στον Λαβύρινθο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς, δημιουργεί ένα πολύχρωμο λυρικό παραμύθι εμπνευσμένο από τους λαϊκούς ήρωες του θεάτρου σκιών και την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη. Ενενήντα γιγαντιαίες φιγούρες ζωντανεύουν σε έναν μπερντέ 45 τετραγωνικών μέτρων με τη φωνή του Ηλία Καρελλά, του Χρήστου Θηβαίου (Τσαλαπετεινός), της Τζώρτζια Κεφαλά του συγκροτήματος Μπλε (Αηδόνα) ενώ στον ρόλο του Προμηθέα συναντάμε τον Θάνο Κοσμίδη από το συγκρότημα Burger Project. Τη μουσική της παράστασης έγραψαν οι String Demons, οι οποίοι παίζουν και τραγουδούν ζωντανά στη σκηνή.

Συντελεστές: Διασκευή – Σκηνοθεσία- Στίχοι: Ηλίας Καρελλάς. Πρωτότυπη μουσική: String Demons. Κίνηση – Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα. Σκηνογραφία – Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς. Κοστούμια: Αγγελική Μπόζου. Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κώνστα. Φιγούρες θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης. Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης. Παραγωγή ήχου – Sound designer: Δημήτρης Ντούλιας. Ειδικές κατασκευές φωτισμού: Γρηγόρης Κουρέλης

Διανομή:
Καραγκιόζης, Μπαρμπαγιώργος & άλλες 35 φωνές: Ηλίας Καρελλάς
Τσαλαπετεινός: Χρήστος Θηβαίος
Αηδόνα: Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλε)
Αφηγητές–Μουσικοί: String Demons
Προμηθέας- Μουσικός: Θάνος Κοσμίδης (Burger Project)
Μουσικός – κρουστά: Χάρης Παναγιωτόπουλος
Χειρισμός φιγούρας θεάτρου σκιών: Σπύρος Γεωργίου, Κωνσταντίνα Γκόρου, Χάρης Μπιλλίνης, Νικόλας Τζιβελέκης, Δήμητρα
Κώνστα

Seeking Bliss
Κυριακή 17 Ιουνίου & Πέμπτη 21 Ιουνίου, 19.30-20.00, Πίδακες νερού

Μία παράσταση χορού με θέμα την αναζήτηση της ευτυχίας, παρουσιάζει η ομάδα σύγχρονου χορού Still Pilgrim Paradox, που ιδρύθηκε το 2013 από τη Στέλλα Φωτιάδη.

Οι χορευτές Κάντυ Καρρά και Αλέξης Φουσέκης, υπό τον ήχο ζωντανής πρωτότυπης μουσικής, ξεκινούν ένα βιωματικό ταξίδι αναζήτησης της ευτυχίας. Μέσα από ισχυρές εναλλαγές συναισθημάτων και ξεδιπλώνοντας διαφορετικές πτυχές της μεταξύ τους σχέσης, οι χορευτές κάνουν τους θεατές κοινωνούς του κυνηγιού της ευτυχίας.

Συντελεστές: Ομάδα Χορού : Still Pilgrim Paradox -Στέλλα Φωτιάδη

Comedy Circus
Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Ιουνίου, 19.30 & 23.00, Εναλλακτική Σκηνή, ΕΛΣ

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή που θα ξεκινήσει στις 12/06 στις 16.00.

O stand-up κωμικός Γιώργος Χατζηπαύλου και ο διάσημος μάγος Mark Mitton παρουσιάζουν ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα για μικρούς και μεγάλους με τη συμμετοχή ταλαντούχων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Ο Mark Mitton, επαγγελματίας μάγος που χρησιμοποιεί τις «μαγικές» του ικανότητες για να μας κάνει να αμφισβητήσουμε το τι είναι δυνατό και τι όχι, επιμελείται ένα απολαυστικό υπερθέαμα που θα σας συναρπάσει.

Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα ανέβουν χορευτές που το σώμα τους μοιάζει με λάστιχο, κλόουν, ακροβάτες και χορευτές σε ποδήλατα ισορροπίας που παίζουν με τη φωτιά.

Συντελεστες: Mark Mitton, Γιώργος Χατζηπαύλου, Nina Burri, Die Maiers, Κατερίνα Αλεξανδράκη, Barcode Circus Company, Marc Métral

Circus Outdoors
17-24 Ιουνίου, 18.30-19.00, Ξέφωτο - 21.30-22.00, Αγορά

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δρόμου έρχονται στο Summer Nostos Festival για να αιφνιδιάσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ με τα εντυπωσιακά και τολμηρά κατορθώματά τους.

Το Circus Outdoors παρουσιάζει την αστέρα του τσίρκου Anna Jack, τον βραβευμένο κωμικό και ζογκλέρ Grant Goldie, το Red Trouser Show και τους προσκεκλημένους τους, κάθε βράδυ.

 

Circus Workshop
17-24 Ιουνίου 2018, 19.00-20.00, Κέντρο Επισκεπτών

Με σειρά προτεραιότητας σε συνεχή ροή

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες του τσίρκου παραδίδουν μαθήματα τσίρκου σε παιδιά και ενήλικες!

Tip: Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν, καλό είναι να φορούν άνετα ρούχα.

 

Περπάτα Ανάμεσα
Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου, 20.00, Ξέφωτο

Ο δάσκαλος και χορευτής Πλωτίνος Ηλιάδης μας καλεί όλους στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, σε ένα παιχνίδι δημιουργικής περιπατητικής δράσης, σε ένα κινούμενο δίκτυο όπου πρωταγωνιστές είμαστε όλοι όσοι «περπατάμε ανάμεσα».

Εξάλλου, ένα απλό αυθόρμητο περπάτημα μπορεί να γίνει αφορμή να συναντηθούμε, να μεταμορφώσουμε το περιβάλλον γύρω μας και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας.

Μία συμμετοχική δράση όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.