Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Έκθεση «Αφήγημα- Ιφιγένεια»- Χρήστος Προσύλης



Έως την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.

Από Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έως Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Καθημερινά 18.00-22.00

Στο Foyer 2ου ορόφου του ΙΜΚ
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00-20:00
Είσοδος Ελεύθερη

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η ArtAppelGallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση με τίτλο, “Αφήγημα Ιφιγένεια” (Ifigenia Narrative) του εικαστικού και σκηνοθέτη Χρήστου Προσύλη, με εικαστικές εγκαταστάσεις βιντεοτέχνης (video art installations), στοιχεία ψηφιακής ζωγραφικής, digital art, sound art και performance.
Το νέο artproject “Αφήγημα Ιφιγένεια” είναι εμπνευσμένο από τη μεταφυσική του μύθου της Ιφιγένειας όπως περιγράφεται στις αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες και στα Κύκλια έπη. Ο Χρήστος Προσύλης μετατρέπει το φουαγέ του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε τέμνον σημείο ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και τον ψηφιακό κόσμο μιας εγκατάστασης βιντεοτέχνης. Οι θεατές, γίνονται έτσι μέρος του έργου κάθε φορά που απολύτως φυσικά διαβαίνουν το χώρο, για τη μετάβασή τους από τον καθημερινό κόσμο στο “θέατρον”.
Το έργο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ως ενδιάμεσος σταθμός, σαν χωρικό και χρονικό σχόλιο της μεταφυσικής στιγμής της Θεϊκής παρέμβασης, που αντικαθιστά πριν τη θυσία της την Ιφιγένεια, με ένα ελάφι. Εκεί όπου η ερμηνεία του οιωνού από τον ιερέα, είναι ότι τελικά η θυσία δεν χρειαζόταν.
Εκεί ακριβώς λοιπόν, το έργο με τη συμμετοχή του κοινού, μεταφέρει αλληγορικά το μύθο στην σημερινή καθημερινή ζωή. Στις στιγμές που “πρέπει” να “θυσιάσουμε” τον άνθρωπο μέσα μας, με την ελπίδα ότι έτσι “θα φέρουμε νέο αέρα” για την ανάσχεση της “άπνοιας” στη ζωή μας.
Κατά τη μετάβαση μέσα από την εγκατάσταση βιντεοτέχνης “Αφήγημα Ιφιγένεια”, από το φυσικό εξωτερικό κόσμο στο “θέατρον”, ο θεατής έχει στιγμιαία την ευκαιρία να παρατηρήσει τον εαυτό του σαν σκιά και εικόνα μαζί μέσα στο έργο βιντεοτέχνης, να αφουγκραστεί τον χώρο και τον χρόνο, να ατενίσει τη σκιά του εαυτού του μέσα στο χωροχρονικό συνεχές του έργου, και να αναλογιστεί το δικό του Αφήγημα σαν σύγχρονη Ιφιγένεια.

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Χρήστος Προσύλης είναι εικαστικός σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου και συγγραφέας.
Έχει master στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει σπουδάσει θέατρο στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Υποκριτική και Σκηνοθεσία.
Έχει κάνει έρευνα στο Λονδίνο, πάνω στη σκηνοθεσία και υποκριτική με νέες τεχνολογίες, καθώς και την performance, τη βιντεοτέχνη και τις εικαστικές τέχνες με νέες τεχνολογίες.
Ανήκει καλλιτεχνικά σε μια ολιγάριθμη διεθνή πρωτοπορία, που εξερευνά νέες πλαστικές γλώσσες σε διαφορετικά είδη καλλιτεχνικής έκφρασης, τα οποία και συχνά συνδυάζει.
Εικαστικά το έργο του επικεντρώνεται στην τέχνη των νέων μέσων, τη βιντεοτέχνη και κυρίως τις εγκαταστάσεις βιντεοτέχνης, την ψηφιακή τέχνη, την ψηφιακή ζωγραφική, την sound art, την εικαστική φωτογραφία και την performance.
Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα.