Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Dolores O' Riordan: Φτωχότερη η διεθνής ροκ σκηνή μετά τον θάνατο της «φωνής» των Cranberries



Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε το 2018 όσον αφορά τη ροκ και όχι μόνο μουσική. 

Η Dolores O' Riordan, μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους του είδους, πέθανε εντελώς αναπάντεχα σε ηλικία μόλις 46 ετών τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπό της δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου της. «Τα μέλη της οικογένειάς της είναι συντετριμμένα στο άκουσμα της είδησης και έχουν ζητήσει σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

Η ιρλανδή τραγουδίστρια με την χαρακτηριστική μέτζο-σοπράνο φωνή και την έντονη ιρλανδική προφορά υπήρξε η φωνή των The Cranberries, ενός συγκροτήματος της εναλλακτικής ροκ σκηνής που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα τέλη του περασμένου αιώνα με τραγούδια, όπως τα «Linger» και «Zombie».  

Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1971 στο Λίμερικ της Ιρλανδίας και ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας πιστών Καθολικών. Το 1990 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Cranberries και παρέμεινε στο συγκρότημα μέχρι την διάλυσή του το 2003. Μαζί τους κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και πούλησαν πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους.

Το 1995 το Rolling Stone είχε γράψει για την Dolores ότι ήταν  «ότι καλύτερο έχει εξάγει μουσικά η Ιρλανδία μετά τους U2».

Η επιτυχία τους ξεκίνησε με το hit «Linger», το οποίο σκαρφάλωσε στο Top 10 στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία και στο Νο 14 στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αλλά  το «Zombie» ήταν αυτό που έδωσε μία νέα ώθηση στο συγκρότημα, ενώ πραγματικά αποθέωσε τη φωνή της O’Riordan: ένα δυνατό, «βασανιστικό» κομμάτι που μοιάζει με ύπνο γράφτηκε στον απόηχο του μακελειού του IRA το 1993 στο Warrington που στοίχισαν τη ζωή στον τριών ετών Jonathan Ball και τον 12χρονο Tim Parry.

Μετά την διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε σόλο καριέρα και συνεργάστηκε με μουσικούς, όπως ο Τζα Γουόμπλ, ο Τζούκερο, ο Άντζελο Μπανταλαμέντι και ο Άντι Ρουρκ (πρώην μπασίστας των Smiths) μέσα από το συγκρότημα D.A.R.K (πρώην Jetlang). Μετά την επανασύσταση των Cranberries το 2009, συνεργάστηκε μαζί τους σε δύο άλμπουμ και συμμετείχε στις περιοδείες τους.

Έναν χρόνο μετά μάλιστα, οι Cranberries πέρασαν και από την Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2010, δίνοντας συναυλία στο Θέατρο Βράχων. 

Για 20 χρόνια (1994- 2014) ήταν παντρεμένη με τον μάνατζερ των Duran Duran Ντον Μπάρτον με τον οποίο είχε αποκτήσει 3 παιδιά, ηλικίας από 13 έως 20 ετών.

Η τραγουδίστρια έπασχε από διπολική διαταραχή. Το 2014 συνελήφθη, καθώς είχε επιτεθεί σε γυναίκα αεροσυνοδό τραυματίζοντας την στο πόδι, κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Νέα Υόρκη στην Ιρλανδία, αλλά και σε έναν αστυνομικό μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Δήλωσε ένοχη και της επιβλήθηκε το πρόστιμο των έξι χιλιάδων ευρώ.  

«Τραγουδούσα από την ηλικία των 5 χρόνων», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Irish News. «Ξεκίνησα να γράφω τραγούδια στα 12, στην πραγματικότητα ποτέ δεν με φαντάστηκα να κάνω τίποτα άλλο, πέρα από τη μουσική. Νομίζω ότι κάποια στιγμή, η μαμά μου, που είναι βαθιά θρησκευόμενη, είχε την ιδέα να γίνω μοναχή». 

Η O’ Riordan είχε μιλήσει ανοιχτά και για τη μάχη της με την κατάθλιψη. «Υπήρξαν στιγμές που πέρασα αρκετά δύσκολα, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του πατέρα μου και της πεθεράς μου. Κοιτάζοντας πίσω, νομίζω ότι η κατάθλιψη, όποια και αν είναι η αιτία, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να περάσεις».