Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αστυνομικό μυθιστόρημα σαν μάθημα Ιστορίας



Υστερα από ένα αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα, ο Χουάν Μπελμόντε αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γαλήνη του απομονωμένου σπιτιού του στο Πουέρτο Κάρμεν και να επιστρέψει αιφνιδίως στο Σαντιάγο, όπου δεν θα αργήσει να μπλεχτεί σε μία καταδίωξη με Ρώσους πράκτορες, φανατικούς Κοζάκους εθνικιστές και μέλη του υποκόσμου της Χιλής.

Γνωστός στους αναγνώστες του Λουίς Σεπούλβεδα από το μυθιστόρημα «Ονομα ταυρομάχου», ο ήρωας, που δανείστηκε το όνομά του από τον διάσημο Ισπανό ταυρομάχο, έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σοβιετική Ενωση και «ψήθηκε» στις μάχες σώμα με σώμα στη ζούγκλα της Νικαράγουας, έχει από καιρό χάσει την όρεξή του για βίαιες συμπλοκές, όχι όμως και τη μαχητικότητά του, έτσι δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Μεγαλύτερος «εχθρός» αποδεικνύεται το ίδιο του το παρελθόν.

Εκτός από ένα απολαυστικό αστυνομικό θρίλερ, το νέο μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα είναι συγχρόνως και ένα μάθημα Ιστορίας.

Ο ίδιος φυλακίστηκε με την κατηγορία της προδοσίας, βασανίστηκε και έζησε για ένα διάστημα στην παρανομία μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ, το 1971, ενώ αργότερα συμμετείχε στην ταξιαρχία εθελοντών Σιμόν Μπολιβάρ, που πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών στη Νικαράγουα.

Η σχέση του Μπελμόντε και της συντρόφου του, Βερόνικα, έχει πολλά κοινά με τη σχέση του Σεπούλβεδα και της ποιήτριας Κάρμεν Γιάνιες , της «κρατούμενης 824», στην οποία είναι αφιερωμένο το «Τέλος της Ιστορίας».

Παράλληλα, το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στον χώρο και τον χρόνο, από τo Mόναχο αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Βίλα Γκριμάλντι, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες αντιφρονούντες στη διάρκεια της χιλιανής δικτατορίας, έως το σύγχρονο Σαντιάγο και τη Ρωσία του Πούτιν.