Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Από Θέση Ισχύος- Η δύναμη του δημόσιου λόγου» του Ένκε Φεζολάρι..



Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ, συνεχίζει την περιοδεία για το καλοκαίρι 2020 την παράσταση «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου», και θα παρουσιαστεί στην Αθήνα για δυο παραστάσεις, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΒΕΑΚΕΙΟ και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η παράσταση «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσοβίτης, Άννα Μάσχα και Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Λόγοι και διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν σε κρίσιμες καμπές της Ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος. Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα  και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

Ο πολίτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ιστορίας. Λόγοι αστικής δημοκρατίας και στρατηγικής ευφυΐας. Ηγέτες με πολιτικές αρετές και Ηθική. Αλαζονικοί και στοργικοί ,συναισθηματικοί ενίοτε και ψυχροί λόγοι που εκφωνήθηκαν στις πιο κρίσιμες καμπές του Αρχαίου Κόσμου. Θρυλικές μάχες μιας ιστορικής πραγματικότητας που μας περικλείει

 Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η Σικελική εκστρατεία, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής, ο Αλκιβιάδης, παρελαύνουν και εφορμούν, καθοδηγούν και υποδεικνύουν την ατομική ευθύνη στην συλλογική δράση. Φιλοδοξίες και όνειρα, ήρωες και αποστάτες.

Η παράσταση με άξονα τους λόγους αυτούς όπως μας παραδόθηκαν από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Αρριανό κ.α  και με τη φόρμα της Αρχαίας τραγωδίας γίνεται μια εποποιΐα ιστορικής αναζήτησης στο επίκεντρο της οποίας είναι ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότητα.

Οι λόγοι των αρχαίων μας δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία. Μας προσφέρουν γνώση ακριβή, και ματιά κριτική απέναντι στην ιστορία και τους κύκλους της, για να φτάσουμε στο σήμερα και να αναρωτηθούμε, τι έχει αλλάξει γύρω μας, τι μάθαμε τι ενστερνιστήκαμε και τι όχι.