Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απεβίωσε ο φωτογράφος Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν



Απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών σε νοσοκομείο της Γκρας ο Αμερικανός φωτογράφος Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν, που έγινε διάσημος για τις φωτογραφίες που τράβηξε από τον πόλεμο της Κορέας (1950-53) για λογαριασμό του περιοδικού Life, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Πικάσο της Αντίμπ. Ο Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν, που ζούσε στην Κυανή Ακτή από τη δεκαετία του 1960, ήταν στενός φίλος του Ισπανού ζωγράφου και της οικογένειάς του.

Image result for david douglas duncan

«Απεβίωσε από πνευμονοπάθεια περιβαλλόμενος από στενά του πρόσωπα», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου της Αντίμπ Ζαν-Λουί Αντράλ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Nice-Matin την οποία μετέδωσε το AFP.

Image result for david douglas duncan

«Είχε συναντήσει τον Πικάσο το 1956 και παρέμειναν φίλοι μέχρι τον θάνατό του το 1973, και στη συνέχεια με τη χήρα του Ζακλίν και την κόρη της Κατρίν», πρόσθεσε.

Related image

Πεζοναύτης που έλαβε μέρος από το 1942 στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν θα κάνει τους στρατιώτες θέμα της δουλειάς του. Στον πρόλογο του βιβλίου του με τίτλο «This is war!», που εκδόθηκε το 1951, έγραφε: «Ούτε μια αποθέωση σε αυτό το βιβλίο, ούτε ένα συμπέρασμα που κάνει πάταγο. Απλώς η επιθυμία να δείξω λίγο πώς ένας άνθρωπος πρέπει να υποφέρει όταν η χώρα του αποφασίζει να μπει στον πόλεμο».

Μέχρι τον θάνατό του θα σημαδευτεί από αυτό το ρεπορτάζ εν μέσω πολέμου στην Κορέα και θα είναι σφοδρός επικριτής των πολέμων που προκαλούν τραγωδίες.