Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Τσίπρας: "Είχαν στόχο να δολοφονήσουν τον Μπουτάρη"



Σε δηλώσεις που έκανε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είχε ως  "στόχο  ακόμα και να τον δολοφονήσουν

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφτώ, σήμερα εδώ, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο, τον Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να του εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου και τη στήριξή μου μετά από τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε πριν από κάποιες ημέρες, το προηγούμενο Σάββατο, από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Θέλω να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Αλλά, πρόκειται για μια σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό, την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Πηγαίνει κάθε χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά κάποιοι είχαν σχεδιάσει - αυτό ήταν απολύτως φανερό και από τα βίντεο που έχουμε στη διάθεσή μας - να του επιτεθούν, όχι απλά να τον προπηλακίσουν, αλλά να του επιτεθούν βίαια, με στόχο ακόμα και να τον δολοφονήσουν.

Και την ίδια στιγμή που το οργανωμένο αυτό σχέδιο εξελισσόταν, κάποια πολιτικά πρόσωπα συνέχιζαν μπροστά στις κάμερες να στρώνουν το χαλί σε αυτόν τον εσμό της ακροδεξιάς και να δημιουργούν το πολιτικό υπόβαθρο δικαιολόγησης των αποτρόπαιων πράξεών τους.
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση. Έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της Δημοκρατίας, αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου, που παλιότερα το αποκαλούσαμε «παρακράτος». Ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, είναι ένας Δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης, η οποία ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη και κατάφερε -μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά σε πολλά πράγματα- όμως πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της. Μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική. Και η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική.

Άκουσα τον Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο, την προηγούμενη εβδομάδα, να λέει ότι σκοπεύει να φτάσει τα 100 και σκοπεύει να είναι για πολλά χρόνια Δήμαρχος. Εγώ σήμερα τον ενεθάρρυνα να συνεχίσει. Είτε θέλει, είτε όχι, συμβολίζει αυτόν τον αγώνα, που δεν είναι ένας αγώνας ενός κόμματος, αλλά είναι ένας αγώνας κάθε δημοκρατικού πολίτη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Με αυτή την έννοια, τον ενθάρρυνα να μπει μπροστά. Και επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να μπει μπροστά, ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μη γυρίσει πίσω. Η Θεσσαλονίκη να παραμείνει μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική.

Είχαμε, βεβαίως, την ευκαιρία να συζητήσουμε και μια σειρά από άλλα θέματα, που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Όμως, εγώ, θέλω να μείνω σε αυτά, διότι η παρουσία μου έχει και έναν συμβολισμό, αλλά και μια ουσία: Η ουσία είναι η στήριξη που παρέχω στην προσπάθεια του Δημάρχου να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές παραδόσεις αυτής της πόλης για λογαριασμό όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου.