Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

23 °C

Σήμερα, 8. Ιουλίου 2020

Ο Ν. Δένδιας ζήτησε από τον Μ. Πομπέο ξεκάθαρη θέση από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις..Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Μάικ Πομπέο, στο γραφείο του Αμερικανού Υπουργού, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνομιλία εστίασε σε δυο βασικά σημεία: Αρχικά, για το θέμα της τουρκικής επιθετικότηταςο κ. Δένδιας ζήτησε από τις ΗΠΑ να έχουν “μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά στα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας, όπως και μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας για όποια θέματα προκύψουν, οι Αμερικανοί το σημείωσαν για να απαντήσουν σχετικά”.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον κ. Πομπέο στην Αθήνα για την δεύτερη φάση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, για το προσεχές φθινόπωρο.

“Zήτησα από τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για την δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο και είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα αλλά κυρίαρχη σημασία είχε κι έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της Κύπρου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου”, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ και πως ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας, ‘οπως είχε δηλώσει και στον “Ε.Κ.”.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης “τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης όπως επίσης και τα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο”.

Πομπέο

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντησή του, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Ειδικότερα, ο κ. Πομπέο, ανέφερε σε σχετικό του tweet:

«Είχα μία καλή συζήτηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».