Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτσι θα πετύχουμε τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα



Το σχέδιό του για την ελληνική οικονομία παρουσίασε σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως είναι εφικτή η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%. Το κλειδί βρίσκεται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επεσήμανε.   

Το ζήτημα συζητήθηκε, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας στο France 24 ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρει ευήκοα ώτα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, αφού όπως είπε «..αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης».

 
 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία έχει να κάνει πρωτίστως με την πρόθεση να εφαρμοστούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που η Ελλάδα χρειάζεται και οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα» εξήγησε. 

Αναφερόμενος στις οικονομικές ανισότητες, σημείωσε πως αυτές μπορούν να αμβλυνθούν μόνο μέσα από την τόνωση της απασχόλησης. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας, που δεν έχουν εργασία. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης» τόνισε.

«Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης.. Κατά συνέπεια, πως θα επιστρέψουν, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη;» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

 Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε την «καλή προσωπική σχέση» του με τον κ. Μακρόν είπε πως παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες «όσον αφορά το Ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο Πρόεδρος Macron». Σημείωσε πως υπάρχουν ταυτίσεις καθώς είναι στην ίδια γενιά αλλά και «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό».

Είπε επίσης πως «στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ-πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα ετών, που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα.. Και το πετύχαμε χωρίς να αντιγράψουμε τη ρητορική των λαϊκιστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο πάνω στην ελληνική οικονομία».

Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Η Αθήνα έχει επισήμως δεσμευθεί να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2020 με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τη χαλάρωσή του, επικαλούμενη και τις άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές χρέους. Η αισθητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (αυτή του δεκαετούς διαμορφώνεται στο 1,97%) φαίνεται πως είναι ένα γερό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. 

Όπως έχει γράψει η «N» στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για την ενσωμάτωση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs στον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το συγκεκριμένο «αίτημα» μπορεί να εξασφαλίσει μια πηγή χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως (σ.σ.: το ποσό αυτό αρκεί και για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 24%, αλλά και για τη μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 9%).

Ουσιαστικά, το αίτημα που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά μεταφράζεται οικονομικά ως εξής: αντί να μεταφέρονται οι πόροι στον ειδικό λογαριασμό για τη διαχείριση του χρέους (σ.σ.: ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ήδη ανέγγιχτος, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον ετήσιο στόχο μέσω των εκδόσεων ομολόγων, ενώ υπάρχει προοπτική και νέων εκδόσεων μέχρι το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο), να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και κατά συνέπεια της ανάπτυξης.