Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Eurogroup: Άγρια κόντρα Ιταλίας- Ολλανδίας- Ντροπή φώναζε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ στις 5 το πρωί



16 ώρες πέρασαν και οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup, χωρίς να έχουν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τους όρους αλληλεγγύης που απαιτούνται σχετικά με την οικονομική κρίση που έφερε ο φονικός ιός.
Την Πέμπτη θα επιστρέψουν, με την ελπίδα πως θα βρέθει μια λύση. 
Αξίζει να σημειωθεί, πως την ατμόσφαιρα και το αποτέλεσμα αυτό, δημιούργησαν οι έντονες διαφωνίες μεταξύ της Ολλανδίας και της Ιταλίας.
Διεφώνησαν κυρίως για τους όρους που θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος διαθέτει κονδύλια 410 δισ. ευρώ. 
Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι επειδή καμία χώρα δεν ευθύνεται για το σοκ του Covid-19 και επειδή η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν οφείλεται σε κακό χειρισμό δημοσίων οικονομικών κάποιου κράτους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβληθούν πάλι όροι και μνημόνια με αυστηρούς όρους.
Εν αντιθέσει οι Ολλανδοί αρνήθηκαν κάθε συμβιβασμό.
Χαρακτηριστική η στάση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ που στις 5 η ώρα το πρωί φώναζε -σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας- «ΝΤΡΟΠΗ», για τους υπουργούς που διαφωνούν, την ώρα που ο πλανήτης θρηνεί πολλούς νεκρούς. 
Στο Eurogroup της Τετάρτης, ωστόσο, οι 27 ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα εργαλείο 100 δισ. για τη μερική απασχόληση. Με τον όρο ότι αυτός ο μηχανισμός θα είναι περιστασιακός. Συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω ενός κονδυλίου 25 δισ. ευρώ, θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 200 δισ. στις επιχειρήσεις.