Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

πνευματική ζωή



Η σχέση μας με τον κόσμο

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόμαστε με ανθρώπους που «δεν είναι της Εκκλησίας», ή «δεν πιστεύουν», ή, τέλος πάντων, δεν έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με μας για τη ζωή και τον κόσμο. Νομίζω πως η συμπεριφορά και η στάση μας ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους και σε τέτοιο περιβάλλον, δείχνει κατά πόσο έχουμε ισορροπήσει μέσα μας και δεχτήκαμε ουσιαστικά το Ευαγγέλιο του Χριστού.



«Στήριξέ με, Κύριε»

Κύριε Ιησού Χριστέ, Θεέ μου, δός μου τη σημερινή μέρα αγαθή, αναμάρτητη και καθαρή.

Κύριε, μή μ΄εγκαταλείπεις. Μή φεύγεις μακρυά μου. Άπλωσε το χέρι Σου και βοήθησέ με.

Κύριε, στήριξέ με και φύτεψε στην καρδιά μου την αγάπη και το μεγάλο σεβασμό για Σένα.



Έχεις σκεφτεί πόσων χρόνων είσαι στην πνευματική ζωή;

Συχνή ερώτηση που απευθύνεται στους άλλους η μας απευθύνουν μικρότεροι, συνομήλικοι αλλά και μεγαλύτεροι. Άλλοι από περιέργεια να μάθουν κι άλλοι από αφέλεια. «Πόσων ετών είσαι;», «Τι ηλικία έχεις;».



Η πνευματική ζωή έχει…

Η πνευματική ζωή έχει χαρές μεγάλες· πετάς, φεύγεις από τον κόσμον, δεν λογαριάζεις τίποτε. Γίνεσθε παιδιά και κατοικεί ο Θεός εις την καρδιά σας. Θα πάθετε αναισθησία, όπως λένε οι κοσμικοί, αλλά θα είναι ανύψωσις πνεύματος.

 

 

Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής

 



Ποια η αληθινή μετάνοια για τον χριστιανό; Πως θα σωθεί από τις αμαρτίες;

Συμβαίνει, αγαπητοί μου, λέγει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, συχνά ο άνθρωπος στον κόσμο να φοβάται πολύ. Φοβάται μη αρρωστήσει, μη πάθει κάτι άσχημο, μη του κάνουν κακό, μη δεν επιτύχει, μη δεν προοδεύσει, μη εκτεθεί, μη δεν τιμηθεί, μη δεν αναγνωρισθεί.



Αυτή είναι η ζωή μας, μια πάλη

Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (+2009), εξηγώντας ότι η ζωή του Χριστιανού είναι ένας διαρκής πνευματικός αγώνας για την σωτηρία, τονίζει ότι η πίστη, η μετάνοια και η υπακοή στο θέλημα του Θεού ελκύουν πλούσια την θεία χάρη, και επισημαίνει πόσο κοντά μας είναι πάντοτε η μητρική στοργή της Θεοτόκου για όλους τους ανθρώπους.