Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 -
Βροχή

10 °C

Σήμερα, 23. Φεβρουαρίου 2019

Κίντερντικ: Το παραμυθένιο χωριό των ανεμόμυλων στην Ολλανδία

Αν κάτι πρέπει οπωσδήποτε να δεις από κοντά όταν επισκεφτείς την Ολλανδία, τότε αυτό είναι οι ανεμόμυλοί της.

Βέβαια είναι αδύνατο να τους δεις όλους, καθώς η Ολλανδία έχει πάνω από 1.000 ανεμόμυλους συνολικά... οι οποίοι κιόλας είναι διασκορπισμένοι από εδώ και από εκεί.

Υπάρχει όμως μία περιοχή, όπου συνδυάζει ανεμόμυλους και τοπίο που κόβει την ανάσα.

Πρόκειται για  το χωριό Κιντερντικ, ανατολικά του Ρότερνταμ, το οποίο έχει συγκεντρωμένους 19 ανεμόμυλους, οι οποίοι και αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ο λόγος που είναι και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς είναι επειδή είναι οι παλαιότεροι ανεμόμυλοι στην Ολλανδία, καθώς χτίστηκαν το 1738, ενώ μάλιστα είναι από τα πιο τουριστικά σημεία της χώρας.

Με τα ποτάμια Λεκ και Νοορντ να περνάνε δίπλα από τους ανεμόμυλους, οι κάτοικοι της περιοχής κατασκεύασαν τότε τα 19 εντυπωσιακά κτίσματα, έτσι ώστε να γίνεται αποστράγγιση των νερών, αφού η περιοχή πλημμύριζε συχνά.

Οσο για το όνομα του χωριού Κίντερντικ στα ολλανδικά σημαίνει «Το ανάχωμα του παιδιού» και πίσω από αυτή την τοποθεσία υπάρχει ένα απίστευτος  μύθος.

Συγκεκριμένα, ο μύθος λέει πως  στις πλημμύρες του 1421, όταν μία φοβερή καταιγίδα είχε υποχωρήσει, κάποιος πήγε στην περιοχή σε ένα ανάχωμα που είχε δημιουργηθεί για να δει αν υπάρχει κάτι για να σωθεί.

Σε απόσταση είδε μια ξύλινη κούνια να επιπλέει. Πλησίασε και είδε κάτι να κουνιέται.

Ήταν μια γάτα, η οποία πήγαινε πέρα-δώθε μέσα στην κούνια, ώστε να μην πλημμυρίσει από νερά. Όταν η κούνια έφτασε στο ανάχωμα ο άνθρωπος με έκπληξη είδε ότι μέσα ήταν ένα μωρό που κοιμόταν.

Μάλιστα, στο Κίντερντικ είναι η μόνη περιοχή που έχει τόσους πολλούς ανεμόμυλους μαζεμένους, παρ΄όλο που η χώρα είναι γεμάτη από αυτούς.

Φωτογραφίες: Eurokinissi