Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κυριακή πρωί Παραμονή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου..ΕΙΚΟΝΕΣ



Στην Αποστολική Εκκλησία της αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον άγιο ένδοξο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη και λαμπρώς εορτάζεται η μνήμη του με πλήθος εκδηλώσεων έχοντας ως επίκεντρο τον περικαλλή ιερό προσκυνηματικό Ναό του. Προ ολίγων ημερών κλήρος και λαός υπεδέχθησαν στον αύλειο χώρο του ιερού Προσκυνηματικού Ναού του αγίου Δημητρίου την ιερά Εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, το οποίο φυλάσσεται στον ιερό Ναό αγίας Μαρίνης άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή, 23η Οκτωβρίου, ετελέσθη, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου η ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου -σύμφωνα με το αρχαίο λειτουργικό τυπικό της Μεγάλης Εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου- μετά του Επιταφίου του Αγίου, κατά την οποία εψάλησαν και τα εγκώμια προς τον Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη, ενώπιον της λάρνακος των ιερών αυτού λειψάνων.

Σήμερα, Κυριακή 25η Οκτωβρίου, παραμονή της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, με τη συμμετοχή πρεσβυτέρων και διακόνων της τοπικής Εκκλησίας.

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε έξοδος των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος και πολιούχου αγίου Δημητρίου στο προαύλειο του Ναού, προς παρηγορία και παραμυθία των πιστών, καθώς λόγω των γνωστών υγειονομικών μέτρων, ήταν περιορισμένος ο αριθμός των εκκλησιαζομένων πιστών, ενώ ως γνωστόν έχει απαγορευθεί η δυνατότητα τέλεσης λατρευτικής δραστηριότητας εν πομπή και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η από αιώνων καθιερωμένη πάνδημος λιτανεία διά μέσου των οδών της πόλεως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

 

 

 

 Το εσπέρας στις 6:30 μ.μ. τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού, αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, ενώ τη Δευτέρα 26η Οκτωβρίου από τις 7:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., θα τελεσθούν ο Όρθρος, το πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και εν συνεχεία η Δοξολογία για την επέτειο της απελευθερώσεως της πόλεως, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.