Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θεοφάνεια στον τόπο της βάφτισης του θεανθρώπου στο Ισραήλ (Φωτό)



Επισκέπτες από όλον τον κόσμο βρέθηκαν και φέτος στον Ιορδάνη ποταμό στο σημείο της βάπτισης του Χριστού, στην στρατιωτική περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στην Ιορδανία αφού τα Φώτα γιορτάζονται στην περιοχή περίπου δέκα ημέρες μετά την εορτή των Θεοφανείων στην Ελλάδα.

 

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Εκεί φθάνουν καθημερινά από όλα τα σημεία του πλανήτη για να βαφτιστούν στα νερά του ποταμού και να βιώσουν την εμπειρία των Θεοφανείων ειδικά τις μέρες των εορτών.

Οι περισσότεροι βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη για να ονομαστούν Χατζήδες και να πάρουν την ευλογία της αναβίωσης φορώντας ένα λευκό ένδυμα που συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και μπαίνουν όπως ακριβώς μπήκε και ο Ιησούς στα νερά του Ποταμού για να τον βαφτίσει ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής.

«Πάντα αυτές οι στιγμές για το Πατριαρχείο μας είναι σημαντικές γιατί έτσι κρατάμε την ορθόδοξη παράδοσή μας ζωντανή και ξαναζούμε όλοι μας τις στιγμές που ο Χριστός βαφτίστηκε σε αυτά τα άγια ύδατα" τονίζει στο newsbomb ο ιερομόναχος Χρυσόστομος υπεύθυνος στην περιοχή του Ιορδάνου για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ελευθερώνει την στιγμή του αγιασμού των υδάτων ένα λευκό περιστέρι που σηματοδοτεί την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

Χθες και σήμερα γίνεται μεγάλη γιορτή στον Ιορδάνη Ποταμό όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με την συνοδεία του κατεβαίνει για να αγιάσει τα ύδατα αφού τελέσει τον Μέγα αγιασμό εις ανάμνηση της βάφτισης του Σωτήρα.

Αφού ευλογήσει το νερό της κολυμβήθρας, ρίχνει βασιλικούς δεμένους στα νερά του Ιορδάνη ποταμού και την ίδια ώρα περιστέρια λευκά πετούν στον ουρανό θυμίζοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην βάφτιση του Χριστού.

Για την περιοχή του Ιορδάνη ποταμού όπου έγινε η βάφτιση, έχουν υπάρξει πολλές διενέξεις αναφορικά με τις χρονικές περιόδους που θα μπορούσαν να την επισκέπτονται οι πιστοί. Οι στρατιώτες δεν άνοιγαν πάντα την πόρτα της εισόδου, όμως τον τελευταίο καιρό, μετά από συμφωνία με το Πατριαρχείο, οι πόρτες ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες καθημερινά για να διευκολύνουν την πρόσβαση.

«Στην έρημο του Ιορδάνη ασκήτεψε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εκτός του ότι βαπτίστηκε ο Χριστός» λέει στο newsbomb ο ηγούμενος του αββά Γεράσιμου αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος. «Τον Ιορδάνη πέρασαν και οι Εβραίοι κοντά στην Ιεριχώ με επικεφαλής τον Ιησού του Ναυή, όταν απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο και αφού περιπλανήθηκαν στην έρημο για 40 χρόνια. Από εδώ επίσης έγινε και η ανάληψη του προφήτη Ηλία στον ουρανό. Στην έρημο ασκήτεψε και η οσία Μαρία η Αιγυπτία και ο αββάς Ζωσιμάς. Υπάρχουν και σήμερα πολλά μοναστήρια, διότι ασκητές και αναχωρητές αναπαύονται ιδιαίτερα μέσα στην έρημο.»