Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Προειδοποίηση Βαρθολομαίου για τον εθνικισμό στην Εκκλησία



Τη διαπίστωση ότι στην Εκκλησία έχει εισχωρήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εθνοφυλετισμός κι ο εθνικισμός, έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που επισκέφθηκε το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), όπου προέδρευσε σε πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Μάλιστα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την παραπάνω διαπίστωση, προσθέτοντας με νόημα: «Ξεχνάμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι».

Νωρίτερα, ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, προστάτη των νομικών. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του νομικού κόσμου της πόλης τους προέτρεψε να έχουν ως «οδοδείκτη» τους την ιστορική φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου «μην της προσώπης προσέχειν αλλά τα πράγματα εξετάζειν». Χαρακτήρισε δε τον Ελ. Βενιζέλο ως «μέγα πολιτικό άνδρα της σύγχρονης Ελλάδας».

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι, εκτός από επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη, αποτελεί θεμελιώδες αγαθό και ακρογωνιαίο λίθο στον κοινωνικό βίο, τονίζοντας ότι πρέπει να μείνει μακριά από κάθε διάθεση εκμετάλλευσης για οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι παρότι ζει στην Κωνσταντινούπολη δεν παύει να έχει το βλέμμα και την καρδιά του στραμμένα στην πόλη και το ποίμνιό της.

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ Νίκος Βαλεργάκης απένειμε στον κ. Βαρθολομαίο τιμητική πλακέτα επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ανακήρυξή του σε επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κοσμάτος, η προϊσταμένη του Εφετείου Θεσσαλονίκης Καλλιροή Χειμαριού, ο προϊστάμενος του Διοικητικού Εφετείου Ηλίας Κοντοζαμάνης και ο εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, που εκπροσώπησε την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.
Παρέστησαν η πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας, μητροπολίτες, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι κ.ά.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές του Γεωργίου Τσερτσέτη και του Αναστασίου Πολυζωϊδη στην πλατεία Δικαιοσύνης.Οι φωτογραφίες είναι από το:fanarion.blogspot.gr