Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς αποφασίστηκε να γίνει η μικρή Αγία Σοφία στη Συρία



Σύροι πολιτοφύλακες, που στηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα φτιάξουν, με τη βοήθεια των Ρώσων, μια νέα εκκλησία στη Συρία, αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, ως απάντηση στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Modon, την ιδέα για τον νέο ναό είχε ένας άνδρας ονόματι Nabeul Al-Abdullah, που είναι επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής πολιτοφυλακής εντός της επαρχίας. Αφού έλαβε την έγκριση του Μητροπολίτη Επιφανείας στη Χάμα, Νικόλαου, τα σχέδια παρουσιάστηκαν στον ρωσικό στρατό εντός της Συρίας και οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά τον Αύγουστο.

Το αντίγραφο της Αγίας Σοφίας πρόκειται να χτιστεί σε ένα κομμάτι γης που δωρίστηκε από τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Al-Abdullah στην πόλη Al-Suqaylabiyah, όπου κατοικούν πολλοί Ορθόδοξοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρωσική ομάδα στη στρατιωτική βάση Hmeimim της Λατάκια ήδη ετοιμάζει τα σχέδια για την κατασκευή.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Rai Al-Youm, ο Ρώσος βουλευτής Βιτάλι Μιλόνοφ δήλωσε ότι η Συρία είναι η ιδανική τοποθεσία για το μίνι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, διότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δεν μετέτρεψε ποτέ έναν τόπο λατρείας μιας θρησκείας σε έναν τόπο λατρείας μιας άλλης.

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους χριστιανούς της Συρίας, ειδικά τους ορθόδοξους , πηγάζει από την πεποίθηση της ρωσικής εκκλησίας ότι συνεχίζει την κληρονομιά της βυζαντινής εκκλησίας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσαν.

Ο Al-Abdullah είπε ότι η ίδρυση της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο Suqaylabiyah «είναι μια υπενθύμιση ότι ένα πνευματικό ορόσημο δεν μπορεί να διαγραφεί από έναν φανατικό και δολοφόνο».

«Το όνειρο του Οθωμανισμού εξακολουθεί να συναρπάζει ορισμένα μυαλά», πρόσθεσε σε μια έμμεση αναφορά στον Ερντογάν.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι η εκκλησία θα χτιστεί στη δική του ιδιωτική ιδιοκτησία και θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν προσωπικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ιδέα του έλαβε την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιόχειας κ. Ιωάννη.