Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μητρ. Κερκύρας: «Οι χριστιανοί υφίστανται μπούλινγκ»



Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος: Περίμενα περισσότερα από την Ιερά Σύνοδο – Οι χριστιανοί υφίστανται μπούλινγκ και αισθάνονται εν διωγμώ. 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατία παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, μιλώντας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί της Κέρκυρας τη περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και τον οδήγησαν απολογούμενο μέχρι τον Εισαγγελέα.

«Από την πρώτη στιγμή κατανοήσαμε και κατανοούμε ως Εκκλησία την ανάγκη για απουσία του λαού μας από τις Ιερές Ακολουθίες», σημείωσε αρχικά, «δεν διαπιστώσαμε όμως από την πλευρά της Πολιτείας καμία κατανόηση στην ανάγκη των ανθρώπων να αισθανθούν ότι η Εκκλησία είναι ναός, είναι ακόμη και αυτό αυτό που αρχικά ονομάστηκε ατομική προσευχή. Να γίνει σεβαστή από τη πλευρά της κυβερνήσεως η ανάγκη των πιστών να κοινωνήσουν, έστω και κατ’ οικονομίαν, εκτός Θείας Λειτουργίας», τόνισε, σχετικά τη συμμετοχή των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες.

Αναφορικά με όσα συνέβησαν στην Κέρκυρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν επέδειξε σεβασμό τα τοπικά έθιμα, υπογραμμίζοντας πως ενορχηστρωτής των γεγονότων, άμμεσα ή έμμεσα, ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «ο οποίος έδωσε το σύνθημα και έκανε και μετρήσεις πίστεως με τις δηλώσεις του».

Για τη στάση της Ιεραρχίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για να είμαστε ειλικρινής θα περίμενα η Ιεραρχία να επιστήσει την προσοχή της στα ΜΜΕ, με κάθε δυνατό τρόπο και όχι μόνο λεκτικά και τυπικά, του ζητήματος της Θείας Κοινωνίας, αλλά και της υπεράσπισης του πιστού λαού μας, ο οποίος υφίσταται ένα άνευ προηγουμένου bullying γιατί θέλει να ανάβει το κερί του στην Εκκλησία, γιατί θέλει να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο και τον Επιτάφιο, γιατί θέλει να προσκυνήσει τον Άγιο του. Θα περίμενα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο εκπρόσωπος της να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία έξω από τους ναούς. Δεν έγινε.»

Τέλος, εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας: «Με προβληματίζει το ότι στήθηκε ένας μηχανισμός ερήμην της Εκκλησίας, που μας θέτει στο περιθώριο. Ότι ανεχτήκαμε μια δημόσια έκφραση μίσους εναντίον της Εκκλησίας, ανεχτήκαμε να θίγεται η Θεία Κοινωνία. Δεν συμαίνει ότι δεν συγχωρούμε, ότι δεν σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Όμως βγαίνουμε φοβισμένοι, διχασμένοι, κάποτε περιθωριοποιημένοι. Τι θα γίνει αν το φθινόπωρο έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας; Δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα;»

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον κ. Δημήτριο Ριζούλη