Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με τιμές αρχηγού κράτους η έξοδος της Αγίας Ζώνης από το Άγιο Όρος - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (3/11/17) η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου εξήλθε του Αγίου Όρους ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι για την Αθήνα όπου στην Μητρόπολη Ν Ιωνίας θα την υποδεχθεί κλήρος και λαός.
 
Σε κάθε έξοδο της Αγίας Ζώνης αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους διότι είναι το είναι το μοναδικό Ιερό κειμήλιο της Παναγίας από την επίγειο ζωή της  και το λιμενικό σκάφος περιστρέφεται 3 φορές πριν απομακρυνθεί από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στην οποία φυλάσσεται η Αγία Ζώνη.
 
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής  Βατοπαιδίου ,Γέροντας Εφραίμ, κρατώντας στα χέρια του το Ιερό κειμήλιο της Παναγίας, ευλογεί το πλήθος και το μοναστήρι ενώ επιβιβάζεται στο λιμενικό σκάφος. Προεξάρχων της λιτανείας από τη Μονή προς το λιμάνι ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαληνίας κ Δημήτριος, γνωστός για την μεγάλη Θεοτοκοφιλία του.
 
Το απόγευμα της Παρασκευής θα προσκομίσει την Αγία Ζώνη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ Γαβριήλ για να παραμείνει η Αγία Ζώνη στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων όπου για 10 μέρες οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται για να ασπαστούν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.
 
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό είναι την ώρα της εξόδου της Αγίας Ζώνης από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για «τουρκική» μειονότητα μουσουλμάνων στην Ελλάδα μίλησε προκλητικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χασάν Τσαβούσογλου ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Θράκη.
 
Στην περιοδεία του αυτή, για την οποία πήρε ειδική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσαβούσογλου συνοδεύεται από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).
 
Μιλώντας στην Κομοτηνή ο Τούρκος αντιπρόεδρος προσδιόρισε την μειονότητα της Θράκης, σε «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους».
 
Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου δεν σταμάτησαν εκεί: Ανέφερε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «τουρκική μειονότητα» και εκεί όπως και στην Βουλγαρία και το Κόσοβο.
 
Οπως είπε μάλιστα οι εν λόγω μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε.
 
Ετσι, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης η οποία «δίνει αγώνα επιβίωσης» και πρόσθεσε: «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.
 
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα, για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της «μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη».
 
Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.
 

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Στο αεροδρόμιο Ξάνθης, τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.
 
Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.
 
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, το ταξίδι του στην Ελλάδα λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.
 
Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα, είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις, τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε, όπως είπε, και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. «Μακάρι, όταν έρθει εδώ, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε» σημείωσε.
 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 
Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι αλλά και αντιπολίτευση εκφράζουν ερωτηματικά τόσο για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, όσο και για την συνάντηση του με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Αθήνα, για το περιεχόμενο της οποίας η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία πληροφορία, ούτε καν φωτογραφικό υλικό.
 
Αιτία του προβληματισμού αποτελούν τόσο οι θέσεις της Άγκυρας για ζητήματα μουφτήδων, ιμάμηδων αλλά και περιεχομένου σπουδών στα μειονοτικά σχολεία, όσο και η πάγια εξωτερική πολιτική της γείτονος αναφορικά με τις μειονότητες.
 
 
Να ενημερώσει η κυβέρνηση για τον ακριβή σκοπό των επισκέψεών του κ Τσαβούσογλου σε Αθήνα και Θράκη, καθώς και για τα θέματα των εδώ συνομιλιών του, ζήτησε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: