Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 -
Συννεφιά

14 °C

Σήμερα, 26. Φεβρουαρίου 2020

Λιβύη, η νέα Συρία: Το αβέβαιο το μέλλον της χώρας, οι συγκρούσεις και η «ματωμένη» ΟρθοδοξίαΗ κατάληξη της Συνόδου του Βερολίνου σηματοδοτεί ένα αβέβαιο βήμα για την εξέλιξη μιας σύγκρουσης, που έχει μεγάλο βάθος τόσο ως προς την εσωτερική όσο και ως προς την διεθνή διάστασή της. Παρότι παρουσιάστηκε ως Σύνοδος που θα έβαζε τέλος σε ένα μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο, εντούτοις η σύνοδος του Βερολίνου είχε μάλλον πιο περιορισμένα αποτελέσματα και η ειρήνη μοιάζει ακόμα πολύ μακρινή.

Την ίδια ώρα η πάλαι ποτέ ακμάζουσα Ορθόδοξη κοινότητα στη Λιβύη αναμένει την δική της Ανάσταση. Κι αυτό εκφράστηκε και από τον ίδιο τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης σε όλη τη Βόρεια Αφρική, από εκεί δηλαδή που «ξεκινά κύμα μεταναστών για να αντικρίσουν ένα καλύτερο κόσμο στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγο πριν την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των Υδάτων.

 

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ