Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Λαμπρή υποδοχή στην Καλαμπάκα για την Αγία Ζώνη της Παναγίας (Φωτό)



Η Καλαμπάκα και μαζί της ολόκληρος ο Νομός Τρικάλων και η Θεσσαλία,  είχαν την ευλογία να υποδεχθούν την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοαπαιδίου Αγίου Όρους, συνοδευόμενη από τον Καθηγούμενό της, Αρχιμ. Εφραίμ. Το ιερό κειμήλιο της Παναγίας έφθασε κάτω από τα μοναστήρια των Μετεώρων στoν Ιερό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα,  λίγο μετα τις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης .

Αποστολή Καλαμπάκα: Πέπη Οικονομάκη

     Η μπάντα του δήμου, σώματα ασφαλείας, τοπικές αρχές, και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν με ευλάβεια την Τιμία Ζώνη. Η υποδοχή έγινε στον στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ στην πλατεία Δημαρχείου.

 

Ξεπέρασαν τους εκατό χιλιάδες  οι πιστοί που προσκύνησαν την Τιμία  Ζώνη της Παναγίας στην Πάτρα. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός της  Ορθοδοξίας , ο οποίος φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου  του Αγίου Όρους , μετά από 87 χρόνια ήρθε και παρέμεινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα  για έξι ημέρες.
Μέχρι και δύο ώρες περίμεναν στην ουρά υπομονετικά  πιστοί  από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό προκειμένου να προσκυνήσουν.

 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας από πολύ νέα παιδιά ,ολόκληρες οικογένειες, ηλικιωμένοι  αλλά και άτομα με αναπηρίες προσήλθαν και προσκύνησαν την Αγία Ζώνη της Παναγίας. Με αφετηρία το θρησκευτικό τους συναίσθημα ζήτησαν βοήθεια  αντλώντας   κουράγιο και δύναμη  για  να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις  δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά. Το πρωί η λειψανοθήκη με την Τιμία Ζώνη της Παναγίας  συνοδεία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου και πλήθος πιστών αναχώρησε- παρά τον βροχερό καιρό- από την Πάτρα για να φτάσει λίγο μετά τις 11 στον  Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Αντίρριο όπου τελέστηκε παράκληση .  

 

Το μοναδικό αντικείμενο που σώζεται από την Παναγία σύμφωνα με τις Γραφές, έχει προσελκύσει πιστούς από όλη τη χώρα, ενώ κατά τη διάρκεια των Θείων Ακολουθιών ο κόσμος πλημμυρίζει τον χώρο που βρίσκεται η Αγία Ζώνη.

Στην Καλαμπάκα η Αγία Ζώνη έφτασε σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνει ως και τις 11 Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταφερθεί στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Η Αγία Ζώνη που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος και βγαίνει μια φορά το χρόνο για ευλογία του κόσμου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, συνοδεύεται από μοναχούς της Μονής και τον ηγούμενό της Γέροντα Εφραίμ.

 
Ιστορία της Αγίας  Ζώνης  

Η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας, βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή Της.
Σύμφωνα με την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, ανέστη και ανελήφθη στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεως της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη.  
Ο Απόστολος Θωμάς μαζί με τους άλλους αποστόλους, αφού άνοιξαν τον τάφο δεν βρήκαν το σώμα της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς .
Η Τιμία Ζώνη κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την παναγία με τρίχες καμήλας. Η Αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος ΣΤ' του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για θαυματουργή θεραπεία της, κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα χωρισμένη όμως σε τρία τεμάχια. Αρχικά φυλασσόταν στα Ιεροσόλυμα και μετά στην Κωνσταντινούπολη, που τον 12ον αιώνα επί Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143 -1180) καθιερώθηκε και επίσημος εορτασμός της την 31η Αυγούστου. Εν τέλει ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Στ' Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, την δώρισε σ' αυτή. Από τότε η Τιμία
Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, σε ασημένια θήκη νεώτερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο κάτω δεξιό διάχωρο της παραστάσεως ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε την μορφή του δωρητή Αυτοκράτορα Καντακουζηνού και επιγραφή η οποία αναφέρεται στην δωρεά του προς την Μονή.  
Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία έγιναν ως σήμερα με την Τιμία Ζώνη. Η αξία της είναι ανεκτίμητη, διότι συνδέεται με την Παναγία. Αυτή έχει τη χάρη και σ' αυτήν οφείλει τη θαυματουργική της δύναμη, που ποικιλότροπα μεταδίδει στους πιστούς.  
Η Αγία Ζώνη διατηρεί τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, διότι συνδέθηκε με το πρόσωπο και τη ζωή της και διότι οι άγιοι είναι πνευματοφόροι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα αλλά και μετά την κοίμησή τους.  

Η Εκκλησία της αποδίδει τιμητική προσκύνηση, καθώς και στο Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει τη στειρότητα των γυναικών και των καρκινοπαθών με κορδέλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί επ' αυτής και ακολούθως τη ζώνονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί επωνύμως σε νεότερα βιβλία.
 
 
 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

7.30 π.μ. – 10.30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου Εφραίμ Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοαπαιδίου Αγίου Όρους, όπου και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.​
12.00 μ. – 1.00 μ.μ. Ιερά Παράκληση στην Αγία Ζώνη.​
4.00 μ.μ – 5.30 μ.μ. Μυστήριο του Ευχελαίου.​
5.30 μ.μ. – 6.00 μ.μ. Επίσκεψη Αγίας Ζώνης προς ευλογία στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.​
6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ. Εσπερινός.​
10.00 μ.μ. – 1.00 π.μ. Ιερά Αγρυπνία. Θα ψάλει ο Βυζαντινός χορός «Μετωρίτικο Ψαλτήρι» με χοράρχη τον κ. Σπυρίδωνα Σπύρου.
 
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016
7.30 π.μ. – 10.30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ .​
12.00 μ.- 1.00 μ.μ. Ιερά Παράκληση – Αναχώρηση της Αγίας Ζώνης.