Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κυριακή των Αγίων Πάντων



Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, η Εκκλησίας μας τιμά όλους εκείνους που καταξίωσε το Άγιο Πνεύμα, ως Αγίους της Εκκλησίας: τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους, που ανά τους αιώνες δόξασαν το Θεό με πίστη, άσκηση, υπομονή και αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο.
Ο Χριστός διαβεβαίωσε με το λόγο και με το σωτήριο έργο του ότι: «Όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου». Αντίθετα, «όποιος με απαρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον απαρνηθώ κι εγώ μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου».

Οι Άγιοι είναι εκείνοι που πάνω από όλους και όλα αγαπούν το Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και το θέλημά του. Είναι εκείνοι που υπομένουν το σταυρό της καθημερινότητας και τον σηκώνουν με συνείδηση και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.

Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του Χριστού, που ακούγεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, όταν ρωτήθηκε από τον Απόστολο Πέτρο, «τι θα γίνει με εμάς που αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε;» «Όποιος στερήθηκε τα του κόσμου από αγάπη για χάρη μου και του ευαγγελίου, θα πάρει εκατό φορές περισσότερα και θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή!» Αυτή η υπόσχεση του Ιησού Χριστού εκπληρώνεται στα πρόσωπα εκείνων που αποφασίζουν και ακολουθούν πιστά το Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή, σε κάθε εποχή.

Προσοχή όμως, μήπως πολλοί που νομίζουν ότι είναι πρώτοι βρεθούν τελευταίοι, ενώ άλλοι που θεωρούνται τελευταίοι βρεθούν πρώτοι.

Η χάρις του Θεού ας μας ενισχύσει από αυτή τη ζωή να ζούμε τον Παράδεισο με αγάπη, ταπείνωση και υπομονή και να αξιωθούμε της τιμής των Αγίων, όπως οι σήμερα τιμώμενοι Άγιοι: οι Μυροφόρες Μαρία και Ιωάννα, ο Όσιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, ο Μάρτυρας Ανέκτος, ο Άγιος Κύριλλος Λούκαρις Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο Ιερομάρτυρας Πιέριος Πρεσβύτερος Αντιοχείας.

Και να μη λησμονούμε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας δεν ανήκουν μόνο στους οικείους και ομοεθνείς τους, αλλά στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, ήτοι σε όλους τους πιστούς, εκείνους που πέρασαν, που ζουν και που θα έρθουν. Ό,τι άλλο είναι πλάνη και υψηλόφρονα γνώμη.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου