Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κάνει θαύματα το σφράγισμα - Έτσι φτιάχνεται το κερί που σφραγίζει τον Πανάγιο Τάφο για την Αφή του Αγίου φωτός



Από την Μεγάλη Παρασκευή φτιάχνουν στην Ιερουσαλήμ το σφράγισμα από κερί που θα σφραγίσει τις θύρες του Πανάγιου Τάφου ώσπου να γίνει η Αφή Του Αγίου Φωτός. 

Βρεθήκαμε στον χώρο που οι γυναίκες μαζί με αγιοταφίτες μοναχούς φτιάχνουν το βουλοκέρι το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες κάνει θαύματα

 

Αποστολή Ιεροσόλυμα:  Μαρεβίνα Κουτσοβασίλη iellada.gr 

 

O πατέρας Παντελεήμονας 34 χρόνια ασχολείται  με το σφράγισμα:

«Η Αγία Σφράγιση είναι από καθαρό κερί μέλισσας. Οι πιο παλιοί από εμένα μόνο τις πόρτες σφράγιζαν, αλλά εγώ άρχισα να φτιάχνω τα πιτάκια. Ξεκινήσαμε με 3.000 και τώρα ετοιμάζουμε 10.000. Κάνουν θαύματα πολλά αυτά τα πιτάκια, μέχρι γυναίκες στείρες αποκτούν παιδιά. Φυσικά πρέπει να έχουν πίστη. Αρχίζουμε το Μεγάλο Σάββατο στις 11.00 το πρωί όταν σφραγίζουμε τις πόρτες. Από αυτό το κερί κρατάμε ένα κομμάτι για του χρόνου που θα κάνουμε και τα πιτάκια για την ευλογία. Άναψα τώρα το πετρογκάζ και έβαλα αυτό το κερί, που πέρυσι ήταν κολλημένο στην πόρτα. Ένα κομμάτι το κρατάμε σαν μαγιά να το πούμε έτσι και με αυτό φτιάχνουμε τα πιτάκια. Μέχρι και καρκίνους έχει θεραπεύσει και τώρα το ζητούν όλοι. Αυτό το ξεκίνησα εγώ. Πρώτα, πριν από εμένα, έφτιαχναν μόνο ένα κομμάτι 8 κιλά, που κολλάει πάνω στην πόρτα και σφραγίζει τον Πανάγιο Τάφο. Εγώ αύριο θα τον σφραγίσω μαζί με τον αρχιμανδρίτη πατέρα Ματθαίο. Κρατάει από αριστερά με άσπρη κορδέλα ο Αρμένης και δεξιά εμείς. Ο τελευταίος έλεγχος του Τάφου γίνεται  στις 11.00. Εμείς αύριο το πρωί στις 07.30 θα ξύσουμε το κερί από τον Τάφο, θα τον καθαρίσουμε και θα του ρίξουμε ενάμισι λίτρο αρώματα. Αυτά παίρνουν τόση χάρη, το μύρο αυτό μπορεί να το έχεις και δέκα χρόνια και να μοσχοβολάει.  

 

Δείτε το βίντεο 

Η Αγία Σφράγιση γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Είναι μαγιά κρατημένη από την προηγούμενη χρονιά. Συμβολίζει αυτό που λέει στις Γραφές «του λίθου σφραγισθέντος υπό των Ιουδαίων…». 

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι μπαίνουν οι γυναίκες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φτιάχνουν την Αγία Σφράγιση με καθαρό μελισσοκέρι αφού προηγουμένως λιώσει η μαγιά της προηγούμενης χρονιάς, κάτι ανάλογο που γίνεται με τον Αγιασμό που αναμειγνύεται με νερό και γίνεται πάλι Αγιασμός. Δηλαδή, οι γυναίκες κάπως σε μπεν μαρί για να το καταλάβετε ρίχνουν τη ζύμη, η οποία λιώνει και μετά ξαναγίνεται ζυμάρι, το οποίο πλάθεται και γίνεται πιτάκια. Αυτά θα μοιραστούν σε όλο τον κόσμο. Να σας πω και ότι ενώ το κερί ζεματάει, οι γυναίκες δεν νιώθουν να καίγονται. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου φτιάχνουμε την μπάλα από μελισσοκέρι για την Αγία Σφράγιση, με την οποία θα σφραγιστεί η είσοδος του Παναγίου Τάφου αφού πρώτα ελεγχθεί εσωτερικά αν υπάρχει σπίρτο, αναπτήρας, οτιδήποτε, απλώνεται η Αγία Σφράγιση, δηλαδή το καθαρό μελισσοκέρι πάνω στην πόρτα και οι Αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τουςΟ έλεγχος αρχίζει στις 10.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11.00 και όσο διαρκεί Ορθόδοξοι Άραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθόδοξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον σχολαστικό έλεγχο του Παναγίου Τάφου παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων. Αφού αρχίσει η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, ξεσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και φυλάσσεται η μαγιά για του χρόνου. Αυτό είναι η Αγία Σφράγιση, η οποία έχει ικανότητες θαυματουργικές επειδή έρχεται σε επαφή με τον Πανάγιο Τάφο και πιστεύεται ότι έρχεται σε ευλογία μετά το Τίμιο Ξύλο.»

Φωτογραφίες video iellada.gr