Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φωτορεπορτάζ οpe.gr: Η Αθήνα υποδέχεται το Άξιον Εστί



Mε τιμές αρχηγού κράτους υποδέχεται αυτή τη στιγμή ο κλήρος και ο λαός της Αθήνας, την θαυματουργή εικόνα Άξιον Εστί.

Η τελετή υποδοχής γίνεται παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων και κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η υποδοχή γίνεται στην καρδιά της Αθήνας, την Πλατεία Μητροπόλεως, εκεί όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Αθήνας, ο ναός στον οποίο εκτυλίσσονται τα σπουδαιότερα γεγονότα της χώρας.

Κάλυψη: Στέλλα Μοτίτσιου/ Ανδρέας Χαλκιόπουλος

      

Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 18.00 από το παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης και κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό συνοδεία αγήματος και της μπάντας του στρατού. Μετά την υποδοχή θα τελεσθεί Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο οποίος για 12 ημέρες θα αποτελεί το προσκυνηματικό κέντρο καθώς πιστοί αναμένεται να καταφθάσουν από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αργά το μεσημέρι, παρά τον ήλιο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Μητροπόλεως και περίμενε καρτερικά να πάρει την ευλογία Της. Μαθητές σχολείων, άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία, υποδέχθηκαν τη θαυματουργή εικόνα.
Οι προετοιμασίες για την υποδοχή ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί ενώ νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μικρή σύσκεψη μεταξύ των διοργανωτών έξω από τον Καθεδρικό Ναό στην πλατεία Μητροπόλεως.

     

Η Άφιξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Η Ιερά Εικόνα έφτασε λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Την Ιερά Εικόνα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και τη συνοδεύει ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών.

Νωρίτερα το πρωί η Ιερά Εικόνα κομίστηκε από τις Καρυές με σκάφος στο λιμάνι της Ουρανούπολης και από εκεί με λεωφορείο προς το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από όπου αναχώρησε με πτήση της AEGEAN για την Αθήνα.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μητροπόλεως

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται στην οδό Μητροπόλεως. Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την Τετάρτη και ώρα 06:00 και 14:00 αντίστοιχα, επί της οδού Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό, περιοχής Δήμου Αθηναίων.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στην παραπάνω οδό κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Επίκεντρο λατρευτικών εκδηλώσεων ο Καθεδρικός Ναός

Επίκεντρο λατρευτικών εκδηλώσεων αναμένεται να είναι τις ημέρες παραμονής της Ιεράς Εικόνας στην Αθήνα ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες (Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Ιερές Παρακλήσεις, Εσπερινός). Οι ακολουθίες αναμένεται να τελεστούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Η ιστορία της Ιεράς Εικόνας
Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι έργο του «προσωπογράφου της Παναγίας» Ευαγγελιστή Λουκά.
Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε την εποχή της εικονομαχίας είναι αυστηρά βυζαντινή, η δε όψη της επιβλητική, αυστηρή και συνάμα γλυκειά, θυμίζει τη Μάνα που μαλώνει και συνάμα είναι πάντα κοντά στα παιδιά της.
Το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα ) μοναδικής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών του Αγίου Όρους. Το «Άξιον Εστί» έχεις διαστάσεις 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει και φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…» (Προφ. Ησαΐας 61: 1). Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr