Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος



Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σήμερα, στις 06:45 το πρωί σε ηλικία 81 ετών, μετά από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.

Τοποτηρητής του θρόνου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται για έκτακτη σύνοδο για να αποφασιστεί πότε και πώς θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου και η έκθεσή σε λαϊκό προσκύνημα.

Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου. «Τον είδα τελευταία φορά χθες γύρω στις 4,30 , ανέπνεε βαριά, κατάλαβε ποιος είμαι γιατί μου έκανε ένα νόημα και μετά έφυγα, δεν νόμιζα ότι θα έφευγε τόσο γρήγορα».

Όπως είπε, εξάντλησε όλα τα ιατρικά περιθώρια. «Υπήρξε παράδειγμα προς όλους καθώς, ζήτησε την όποια βοήθεια μπορούσε να δώσει η επιστήμη αλλά αντιμετώπιζε με υπομονή και θρησκευτική φιλοσοφία το τέλος». «Ευχαριστούμε τον Θεό που μας τον έδωσε, ειδικά στο τέλος έγινε παράδειγμα προς όλους εμάς» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.