Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

14 °C

Σήμερα, 26. Νοεμβρίου 2020

Εκκλησία και Ομογένεια στους εορτασμούς για το 21′ – Στην Αθήνα το ιστορικό Λάβαρο της ΕπαναστάσεωςΚαθοριστικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα έχουν τόσο η Εκκλησία όσο και η Ελληνική ομογένεια.

Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ενώπιον των Μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που βγήκε μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος ενέκρινε και την «Δοξολογία επί τη διακοσιοστή επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων διά την ελευθερίαν της πατρίδος ημών».

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στις 16-17 Οκτωβρίου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 9ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Τα Οικονομικά του Αγώνα. Η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».

Το Συνέδριο αποβλέπει στη διερεύνηση της χρηματοδοτήσεως του πολέμου και της οικονομικής οργανώσεως του υπό διαμόρφωση κράτους έως την Καποδιστριακή περίοδο, με τις συνακόλουθες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Η δημιουργία οικονομικών θεσμών και μηχανισμών, η οργάνωση της φορολογίας για την κάλυψη των δημοσίων δαπανών, η εξωτερική οικονομική
βοήθεια με τη μορφή των εθνικών δανείων αλλά και των εισφορών των Φιλελλήνων και του Παροικιακού Ελληνισμού είναι μερικές από τις πτυχές που θα εξετασθούν. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα του Συνεδρίου επιδιώκει να αναδείξει τις διπλωματικές προσπάθειες των πολιτικών εκπροσώπων της Ελληνικής Επαναστάσεως και κυρίως του Ιωάννου Καποδίστρια για τη διεθνή αναγνώριση
της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο κύκλος Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ολοκληρώνεται την 27η και 28η Νοεμβρίου 2020 με τη διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου , το οποίο έχει ως θέμα: «Η επίδραση του 1821 στη λογοτεχνία και την τέχνη». Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αποτελεί η επίδραση της Επαναστάσεως του 1821, των γεγονότων και των προσωπικοτήτων της στην τέχνη, και ειδικότερα στην λογοτεχνία, αλλά και στις εικαστικές τέχνες, την μουσική, το θέατρο, ακόμη δε και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Διαβάστε περισσότερα στο orthodoxianewsagency.gr