Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αποκλειστικό- Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μια εκκλησία χωρισμένη από το κράτος, πρέπει να είναι δυνατή για να μπορέσει να προχωρήσει» (ΒΙΝΤΕΟ)



Φωτογραφίες- Βίντεο: Γιώργος Φερδής

Ευχές και τα χρόνια πολλά δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τους εργαζόμενους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  επ’΄ευκαιρία της συμπληρώσεως 12 ετών από τη εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και τόνισε με νόημα στους παριστάμενους «ότι κάποια στιγμή, οι δρόμοι μας θα χωρίσουν».

Ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης ευχαρίστησε για τα τόσα χρόνια που όλοι είναι δίπλα του και απολαμβάνουν την πνευματική πορεία του.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε για τις ευχές ενώ μετέφερε την αγάπη του σε όλους για την κοινή πορεία που έχουν εδώ και 12 χρόνια με μόνο γνώμονα τον συνάνθρωπο μας.

Όπως υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρέπει να υπάρχει σωστή πορεία στην εκκλησία. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μιλώντας για τα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν αλλά και αυτά που ακολουθούν.

Και τόνισε: «Οι δρόμοι μας κάποια στιγμή θα χωρίσουν. (…) Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μια εκκλησία χωρισμένη από το κράτος και αφημένη μόνη της πρέπει να είναι δυνατή και να μπορέσει να προχωρήσει»

 

 

Χθες, 12 χρόνια μετά την εκλογή του  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ήταν αποκαλυπτικός στη εισήγησή του κατά το συνέδριο όπου τιμήθηκε, η μνήμη του Αγίου Φωτίου, Προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκκλησία-Κράτος

Εξέφρασε την πρόβλεψή του ότι στο μέλλον θα υπάρξει διαχωρισμός Εκκλησίας -κράτους,  τονίζοντας με έμφαση ότι «αυτή η στιγμή έρχεται και απλά εμείς κλείνουμε τα μάτια μας και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε».

«Είμαστε σε άλλη εποχή»

Συνεχίζοντας με καταιγιστικό τρόπο τους προβληματισμούς του υπογράμμισε με έμφαση ότι «είμαστε σε μια άλλη εποχή και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να ενεργούμε με τα κριτήρια μιας άλλης εποχής. Είμαστε κολλημένοι πολύ πίσω».

Μάθημα Θρησκευτικών

Δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει και το μεγάλο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία, διαπιστώνοντας ότι »αναστατώνουμε όλο τον κόσμο γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για το πώς πρέπει να διδάσκοντα τα Θρησκευτικά». Επισήμανε τον κίνδυνο ότι στο τέλος θα καταργηθεί εντελώς το μάθημα και όπως χαρακτηριστικά είπε, »τότε τρέξτε να φωνάζετε στα συλλαλητήρια. Από εμάς εξαρτάται αν θα πάμε μπρος ή θα φωνάζουμε στους δρόμους χωρίς αποτέλεσμα.

Γονείς

Δεν εξαίρεσε από την ομιλία του τον ρόλο των γονέων και των εκπαιδευτικών, που θα έπρεπε όπως τόνισε να ερωτηθούν και αυτοί. «Τους δασκάλους π.χ. τους ρωτήσαμε; Τους γονείς τους είδαμε ποτέ; Μας είπαν τις σκέψεις τους; Τι θέλουν για τα παιδιά τους; Εμείς θα αποφασίσουμε μόνοι; Εμείς θα δώσουμε εντολή; Αυτοί δεν έχουν ευθύνη;

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος- Γιάννης Θεοδώρου – Δημήτρης Φανός

κάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος

μοντάζ Μανόλης Δημελλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και  Πάσης κ.κ. Ιερώνυμου στην θέση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 2008 όταν η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης  κ. Ευσταθίου.

Η Εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

Η εκλογή έγινε στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στην πρώτη ο Ιερώνυμος είχε συγκεντρώσει 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Ο μέχρι τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας έλαβε στο β γύρο 45 ψήφους.  Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος έλαβε 27 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και δύο λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί Aρχιεπίσκοπος από τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.

Τέσσερις μητροπολίτες διεκδίκησαν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμο, Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί έγινε γνωστό ότι η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη με τον μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο να προηγείται με 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης. Ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος έλαβε επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος.

Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών όπου διεξήχθη η ψηφοφορία. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα. Η κεντρική πόρτα άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί βγήκαν έξω, φωνάζοντας το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου.

«Η διαδικασία ήταν άψογη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα δίδαξε δημοκρατία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον άξιο νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος» δήλωσε ο τότε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, που παρέστη στη διαδικασία εκλογής.

Αρχαιολόγος και Θεολόγος

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε το 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Eίναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Γκρατζ Αυστρίας και στο Ρέγκενσμπουργκ και το Μόναχο της Γερμανίαςhspace=10.

Χειροτονήθηκε το 1967 διάκονος και πρεσβύτερος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978) και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (1978-1981).

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1981. Διεκδίκησε το 1998 τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όταν εξελέγη ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Τάχθηκε κατά των λαοσυνάξεων για το θέμα των ταυτοτήτων το 2001, ενώ διαφορετική στάση σε σύγκριση με την πλειονότητα των μητροπολιτών κράτησε στα τέλη του 2006 και στις αρχές του 2007 όταν παρ ολίγον να επαναληφθεί σύγκρουση Φαναρίου- Ελλαδικής Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

 ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr