Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 -

Ανοιχτές οι εκκλησίες – Δε θα αγιάσει τα Ύδατα ο ΑρχιεπίσκοποςΔε θα μεταβεί τελικώς για Αγιασμό των Υδάτων ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, όπως ενημέρωσε σε επιστολή του προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου τους καλεί για τέλεση του Αγιασμού της ημέρας εντός των ιερών ναών.  Ο Αρχιεπίσκοπος προτρέπει κατά την ημέρα των Θεοφανείων να τηρηθούν από την πλευρά της Εκκλησίας όλα τα μέτρα τα οποία ίσχυσαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός των ναών. Οι εκκλησίες κατά την ημέρα των Θεοφανείων θα είναι ανοικτές, εφαρμόζοντας τα μέτρα ως είχε συμφωνηθή και αποτυπωθή στην προηγούμενη Κ.Υ.Α. υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την επιθυμία στους εφημερίους των ναών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, οι Θείες Λειτουργίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8:30 π.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Αθήνα 5 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

 ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr