Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Βρες τον τύπο του δέρματός σου



Ο τύπος του δέρματος εξαρτάται από την εκκριτική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων στο σώμα μας και την ικανότητα συγκράτησης του νερού από τα κύτταρα.

 

Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι δέρματος και 2 συμπληρωματικοί, οι οποίοι σνήθως συνυπάρχουν με τους βασικούς τύπους δέρματος.

 

 

 

ΟΙ ΤΥΠΟΙ  ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ:

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΛΙΠΑΡΟ ΜΙΚΤΟ ΞΗΡΟ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

Έχει λαμπερή όψη, είναι λείο, με κλειστούς ομοιόμορφους πόρους, ελαστικό, ενυδατωμένο, με ομοιόμορφο χρώμα και δεν αφήνει λιπαρότητα στην αφή.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Τείνει να είναι λεπτό με μικρούς πόρους, ερεθίζεται εύκολα και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και εξανθήματα. Αυτός ο τύπος έχει τις περισσότερες αλλεργικές αντδράσεις σε καλλυντικάσκευάσματα και όχι μόνο. Επίσης, είναι πολύ επιρρεπές στο κρύο, τον ήλιο, τον αέρα και τις ευρυαγγείες.

ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ

Χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς πόρους και ήπια ή έντονη γυαλάδα ενώ είναι επιρρεπές σε μαύρα στίγματα, κλειστούς πόρους με σμήγμα και σπυράκια.

ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ

Έχει μέτριους πόρους και είναι ένα δέρμα κανονικού τύπου, αλλά με τάση για λιπαρότητα στη ζώνη Τ (μύτη, σαγόνι, μέτωπο). Χαρακτηρίζεται από καλή κυκλοφορία του αίματος και υγιές χρώμα.

ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

Χαρακτηρίζεται από ελλιπή έκκριση σμήγματος, αδιόρατους πόρους και είναι λεπτό με θαμπή και γκρίζα όψη. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του και μπορεί να γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και τις κλιματικές αλλαγές.

ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

Χαρακτηρίζεται από έλλειψη νερού μέσα στα κύτταρα, που οφείλεται συνήθως σε διαταραχή του προστατευτικού μανδύα της επιδερμίσας ή σε κακή διατροφή. Αρκετές φορές οφείλεται και σε λανθασμένη αισθητική περιποίηση. Η όψη του δέρματος είναι θαμπή και πολλές φορές ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει συνήθως με την ξηρή επιδερμίδα.