Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τροφές για όμορφα και υγιή μαλλιά



Οι θρεπτικές ουσίες που παίρνετε από τη διατροφή σας συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των θυλακίων των τριχών στο κεφάλι, τα οποία όχι μόνο "γεννούν" πιο δυνατές νέες τρίχες, αλλά ενδυναμώνουν περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες.
Δείτε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που εμπλουτίζουν καλύτερα τους θύλακες των τριχών και οδηγούν σταδιακά σε πιο λαμπερά και δυνατά μαλλιά.

Σολομός
Πέραν του ότι είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D (και τα δύο είναι σημαντικά για δυνατά μαλλιά) τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο σολομός είναι το συστατικό-κλειδί στην προκειμένη περίπτωση. Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα από μόνο του, ενώ την ίδια στιγμή είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών σας. Περίπου το 3% της κάθε τρίχας αποτελείται από αυτά τα λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βρίσκονται επίσης στις μεμβράνες των κυττάρων στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και στα φυσικά έλαια που διατηρούν τα μαλλιά σας ενυδατωμένα.

Καρύδια
Αυτά είναι το μόνο είδος ξηρών καρπών που έχει τόσο μεγάλη ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων, όπως και ο σολομός. Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες του DNA. Δεδομένου ότι τα μαλλιά σας δεν προστατεύονται εύκολα από τον ήλιο, η προστασία που προσφέρουν αυτές οι βιταμίνες είναι κρίσιμη. Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Τα καρύδια περιέχουν επίσης χαλκό, ένα μέταλλο που βοηθά να διατηρήσετε για περισσότερο χρόνο το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας.

Στρείδια
Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών (ακόμη και στις βλεφαρίδες σας), καθώς και σε ξηροδερμία στο κεφάλι. Την ίδια στιγμή τα στρείδια προσφέρουν και άφθονη πρωτεΐνη. Να θυμάστε, ότι τα μαλλιά αποτελούνται περίπου 97% από πρωτεΐνη. Χωρίς επαρκή πρωτεΐνη, το σώμα σας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τρίχες που φυσιολογικά χάνετε κάθε μέρα και ό,τι και να κάνετε τα μαλλιά γίνονται ξηρά, εύθραυστα και αδύναμα.

Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βήτα-καροτίνης, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη-Α. Κανένα κύτταρο του σώματος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν έχει αρκετή βιταμίνη-Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη σας βοηθάει επίσης στην παραγωγή των φυσικών ελαίων που διατηρούν υγιές το τριχωτό της κεφαλής σας. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να σας προκαλέσει φαγούρα, ή ακόμα και πιτυρίδα.

Αυγά
Είναι από τις κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε τέσσερα βασικά μέταλλα: ψευδάργυρο, σελήνιο, θείο και σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή βοηθά τα κύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο στους θύλακες των τριχών. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια των μαλλιών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σπανάκι
Ο σίδηρος, το β-καροτένιο, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C που περιέχει σε αφθονία το σπανάκι, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε υγιείς τους θύλακες των τριχών και να παράγετε περισσότερα φυσικά έλαια που συντηρούν σε καλή κατάσταση γενικά το τριχωτό της κεφαλής.

ΠΗΓΗ πληροφοριών onmed.gr