Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Tips για όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα



Στη αγορά υπάρχουν ένα σωρό προϊόντα για την περιποίηση του δέρματός μας, όμως το μυστικό για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα στην πραγματικότητα βρίσκεται στη διατροφή μας.

Πολλά τρόφιμα μπορούν να ωφελήσουν την επιδερμίδα μας, αρκεί να περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε με ποιες τροφές θα καταφέρετε να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή, να προστατευτείτε από την ακμή και από την αφυδάτωση και να την κάνετε να λάμψει ξανά.

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι ρέγγες, οι σαρδέλες και ο σολομός που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά οξέα μειώνουν τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και τη φλεγμονή και ανοσοκαταστολή στο δέρμα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 μπορεί ως εκ τούτου να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών συμπτωμάτων και να κάνει το δέρμα λιγότερο αντιδραστικό και ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες. Τα λιπαρά ψάρια έχουν επίσης βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από τη φλεγμονή και από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες.

Τα καρύδια έχουν ακριβώς τα ίδια οφέλη με τα λιπαρά ψάρια και αποτελούν ιδανική πηγή λιπαρών για τους χορτοφάγους. Είναι από τις πλουσιότερες πηγές τόσο σε ωμέγα-3 όσο και σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμίνης Ε. Αποτελούν επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Το αβοκάντο περιέχει συστατικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από βλάβες τόσο από την υπεριώδη όσο και από την ορατή ακτινοβολία. Φυσικά είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά και σε βιταμίνη Ε, συστατικά που βοηθούν ακόμα περισσότερο στην προστασία της επιδερμίδας.

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βοηθήσει και να προστατέψει το δέρμα. Σύμφωνα με έρευνες, το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέταλλα που έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στο δέρμα.

Πηγή πληροφοριών onmed.gr