Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Τι λάθη κάνουμε όταν λούζουμε τα μαλλιά μας και πόσο συχνά πρέπει να τα πλένουμεΤο συχνό λούσιμο επηρεάζει τα μαλλιά μας; Τι ρόλο παίζουν ο τύπος και η υφή των μαλλιών;

Αυτές κι άλλες ερωτήσεις απασχολούν αρκετά άτομα, αναζητώντας συχνά την σωστή απάντηση στο διαδίκτυο, καθώς και στα κομμωτήρια. Οι περισσότεροι, βέβαια, θεωρούν ότι το λούσιμο είναι μια απλή διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες – όπως η συχνότητα – για να προστατεύσουμε τόσο τα μαλλιά μας και εν γένει το τριχωτό της κεφαλής της.

Στο ακόλουθο κείμενο, θα διαβάστε ορισμένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν αρκετά άτομα. Όμως, η υφή και οι ανάγκες των μαλλιών του καθενός είναι διαφορετικές.

Δεν επιλέγετε το κατάλληλο σαμπουάν βάσει του τύπου των μαλλιών σας

Το πρωταρχικό βήμα για την φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι ότι η σωστή επιλογή του σαμπουάν βάσει του τύπου των μαλλιών σας και της υφής τους (π.χ. λιπαρά, αδύναμα, ξηρά, σγουρά). Το σαμπουάν παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς, εάν δεν χρησιμοποιείτε το κατάλληλο, τότε, μπορεί να αφυδατωθούν τα μαλλιά σας ή να γίνουν πιο «βαριά».

Έτσι, για τα λεπτά (και εύθραυστα) μαλλιά ενδείκνυνται τα ελαφριά σαμπουάν, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τους προσθέτουν όγκο. Για τα χοντρά μαλλιά, θα είναι καλό να προμηθευτείτε σαμπουάν με ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες, που τα διατηρούν απαλά, χωρίς φριζάρισμα. Για τα μέτρια μαλλιά, κατάλληλα είναι τα ενδιάμεσα σαμπουάν.

Επίσης, τα σγουρά και λεπτά μαλλιά χρειάζονται σαμπουάν που τα προστατεύουν από το σπάσιμο και περιέχουν ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες.

Δεν χτενίζετε τα μαλλιά σας πριν το λούσιμο

To χτένισμα των μαλλιών πριν το λούσιμο είναι απαραίτητο για να «σπάσουν» τυχόν υπολείμματα της λακ ή άλλων προϊόντων που έχετε βάλει για δυνατό κράτημα, ούτως ώστε να μη γίνουν ένα μπερδεμένο κουβάρι μόλις τα βρέξετε.
Δεν μουσκεύετε καλά τα μαλλιά σας πριν βάλετε το σαμπουάν

Αν λούζεστε βιαστικά, μπορεί να παραλείψετε να μουσκέψετε σωστά τα μαλλιά σας με νερό. Αυτό, όμως, έχει ως συνέπεια να χάνει το σαμπουάν την αποτελεσματικότητά του και να μην καθαρίζετε σωστά τα μαλλιά σας.
Αντιστοίχως, όταν δεν ξεβγάζετε καλά τα μαλλιά σας, μένουν υπολείμματα του σαμπουάν πάνω στο δέρμα και το τριχωτό.

Λούζεστε με καυτό νερό

Το καυτό νερό ανοίγει την εξωτερική στοιβάδα του στελέχους της τρίχας (λέγεται περιτρίχιο και είναι το ορατό τμήμα της), επιτρέποντας τη διαφυγή των πρωτεϊνών κερατίνης, των φυσικών ενυδατικών παραγόντων και των μορίων του χρώματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποδυναμώνονται τα μαλλιά και να ξεθωριάζει το χρώμα τους, ακόμα κι αν δεν τα βάφετε. Μετά το λούσιμο με καυτό νερό τα μαλλιά είναι επιρρεπή στη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού και στο φριζάρισμα. Γι’ αυτό το λόγο, φροντίστε να λούζεστε με χλιαρό νερό ή (όποτε το αντέχετε) με κρύο.

Τρίβετε με δύναμη το δέρμα του κεφαλιού

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι αδύναμα και επιρρεπή στο σπάσιμο, επομένως πρέπει να λούζεστε, κάνοντας απαλές κινήσεις. Επιπλέον, καλό είναι να επιμένετε για μεγάλο διάστημα στη περιοχή που βρίσκεται κοντά στη βάση του τριχωτού κεφαλής. Το υπόλοιπο τμήμα της τρίχας θα καθαρίσει από το σαμπουάν.

Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν ξεβγάζετε τα μαλλιά σας: να τρίβετε απαλά τις ρίζες τους και το υπόλοιπο τμήμα τους θα ξεπλένεται κυρίως από το νερό που πέφτει. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε επίσης τον στατικό ηλεκτρισμό, όταν ολοκληρώσετε το λούσιμο. Να σημειωθεί, επίσης, πως το υπερβολικό τρίψιμο του δέρματος της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή σμήγματος (λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες).

Βάζετε μαλακτικό μέχρι τη ρίζα των μαλλιών

Όπως το σαμπουάν πρέπει να μπαίνει κυρίως στη ρίζα των μαλλιών, έτσι και το conditioner πρέπει να μπαίνει μόνο στις άκρες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον. Και αυτό, διότι μετά το λούσιμο, τα τμήματα των μαλλιών που βρίσκονται κοντά στο δέρμα, θα ανακτήσουν τη φυσική ενυδάτωσή τους από το σμήγμα που θα παραχθεί από το δέρμα της κεφαλής, ενώ οι άκρες θα παραμείνουν ξερές. Όταν οι άκρες είναι ξερές, καθίστανται ευάλωτες στην τριβή και στη φθορά, επομένως στον στατικό ηλεκτρισμό και στην ψαλίδα.

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως είναι απαραίτητο να βάζετε μαλακτική κρέμα μετά το λούσιμο, αλλά μόνο στις άκρες των μαλλιών (σε περίπτωση που είναι πολύ μακριά, από τη μέση έως τις άκρες).

Ωστόσο, εάν τα μαλλιά σας είναι πολύ σγουρά και λεπτά ή οι τρίχες σας πολύ χοντρές ή τα μαλλιά σας ξηρά και αφυδατωμένα, τότε πρέπει να βάλετε conditioner έως τη ρίζα. Και αυτό, διότι έχετε ανάγκη την εντατική ενυδάτωση.

Λούζεστε πολύ συχνά

Αρκετοί συνηθίζουν να λούζονται κάθε μέρα, αλλά η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών. Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά, μπορείτε να λούζεστε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα. Αν τα μαλλιά σας είναι κανονικά, δύο έως τρεις φορές λούσιμο την εβδομάδα είναι αρκετές. Αν, όμως, είναι ξηρά, με ψαλίδα ή αφυδατωμένα, πρέπει να λούζεστε μόνο μία φορά την εβδομάδα, για να μην τα αφυδατώσετε περισσότερο.

«Συνιστούμε στα άτομα να λούζονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα τουλάχιστον. Ορισμένοι μπορούν να λούζονται και καθημερινά. Εξαρτάται μόνο από το αν τα μαλλιά τους χρειάζονται καθαρισμό ή/και το τριχωτό της κεφαλής τους χρειάζεται καθαρισμό» προσθέτει ο Dr. Dawn Davis, δερματολόγος από την Mayo Clinic (μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο)..

Για εκείνους με παθήσεις όπως η πιτυρίδα, μπορεί να χρειαστεί μια διαφορετική προσέγγιση για την υγιεινή των μαλλιών.Η πιτυρίδα είναι η πιο κοινή μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας , η οποία εμφανίζεται ως ξεφλουδισμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς έντονη ερυθρότητα ή ερεθισμό. Συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τακτική χρήση ενός ήπιου ή φαρμακευτικού σαμπουάν για τη μείωση της συσσώρευσης λιπαρότητας και κυττάρων του δέρματος.

Χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν

Ιδανικά πρέπει να αλλάζετε μάρκα και είδος σαμπουάν κάθε 2-3 μήνες διότι, όσο καλά κι αν ξεβγάζεστε, μικροσκοπικά υπολείμματα του σαμπουάν συσσωρεύονται βαθμιαία πάνω στις τρίχες και «βαραίνουν» τα μαλλιά σας.
Κάνετε πολύ συχνά μάσκα

Η μάσκα πρέπει να γίνεται πιο συχνά το καλοκαίρι εάν περνάτε πολύ χρόνο σε υπαίθριους χώρους και κολυμπάτε καθημερινά, και λιγότερο συχνά τον χειμώνα. Αν τα μαλλιά σας είναι υγιή, μία μάσκα το μήνα είναι αρκετή τον χειμώνα. Αν όμως είναι φθαρμένα, ξηρά ή και με ψαλίδα, μπορεί να χρειάζεστε μάσκα μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να χρειάζονται μάσκα σε κάθε λούσιμο, εκτός πια κι αν ζουν σε τόσο ξηρό περιβάλλον, ώστε δεν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Τρίβετε τα μαλλιά σας με πετσέτα για να στεγνώσουν πιο γρήγορα

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι εύθραυστα και όταν τα τρίβετε με την πετσέτα για να στεγνώσουν, φθείρετε το περιτρίχιο. Αυτή η συνήθεια έχει ως συνέπεια να γίνονται ακόμα πιο εύθραυστα, αλλά και με περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό. Επομένως, καλό θα είναι να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν τυλιγμένα με μία απορροφητική πετσέτα.