Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια σου



Κάθε γυναίκα έχει πιθανώς τουλάχιστον ένα ζευγάρι παπούτσια που απολύτως λατρεύει. Κάποιες άλλες ίσως έχουν δεκάδες. Το πρόβλημα είναι ότι τα πόδια σας μπορεί να μην αγαπάνε αυτά τα παπούτσια.

Είτε είναι γόβες στιλέτο είτε τσόκαρα, είτε μυτερά, είτε απλά μπαλαρίνες, μπορεί να προκαλέσουν από βλάβη των νεύρων έως σφυροδακτυλία και κάλους. Η λύση βρίσκεται στην αποφυγή της πολύωρης χρήσης τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Flip-Flops

Ίσως να εκπλαγείτε με τον νικητή των χειρότερων παπουτσιών. Σύμφωνα με τον ποδίατρο Andrew Shapiro οι γυναίκες φορούν τα flip-flops (σαγιονάρες) όπως και τα καθημερινά παπούτσια. Αυτά φτιάχτηκαν για την παραλία και την πισίνα και όχι για το καθημερινό περπάτημα. Δεν σας προσφέρουν οποιαδήποτε υποστήριξη καμάρας. Και δεν προστατεύουν το πόδι καθόλου, γι' αυτό είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς, όπως σπασμένα δάχτυλα από την πτώση, καθώς και χρόνια προβλήματα όπως τενοντίτιδα και πελματιαία απονευρωσίτιδα λόγω της έλλειψης υποστήριξης. Βέβαια, τα flip-flops μπορεί να είναι μια χαρά, αν δεν το παρακάνετε.

Γόβα στιλέτο

Είναι αρκετά προφανές ότι όσο υψηλότερο είναι το τακούνι, τόσο λιγότερο ευθυγραμμισμένο είναι το πόδι σας. «Οτιδήποτε μεγαλύτερο από δύο ίντσες προκαλεί πρόβλημα» λέει ο Shapiro. Ο Αχίλλειος τένοντας μικραίνει όταν το πόδι περπατά σε ένα ψηλό τακούνι. Έτσι, αν φοράτε γόβα στιλέτο με τα χρόνια πρόκειται να έχετε Αχίλλεια τενοντίτιδα.

Το στιλέτο πιέζει επίσης το μπροστινό μέρος του ποδιού. «Το λίπος κάτω από το μπροστινό μέρος του ποδιού αρχίζει να διαλύεται από την πίεση, ενώ αυτό είναι ένα σημείο του σώματος στο οποίο είναι αναγκαίο το λίπος» λέει ο Shapiro. «Μπορείτε να καταλήξετε με κάτι που ονομάζεται μεταταρσαλγία, ένας οξύς πόνος στο μπροστινό μέρος του ποδιού που μπορεί να γίνει χρόνιος.»

Δεν είναι μόνο τα πόδια σας που μπορεί να πληρώσουν το τίμημα. Θα αλλάξει το περπάτημά σας, θα επιβαρύνετε τα γόνατά σας, την πλάτη και τους γοφούς. Όλα τα μέρη του σώματος πάνω από το πόδι πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Μυτερά παπούτσια

Αυτά τα όμορφα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν μερικά από τα ίδια τραύματα των ψηλών τακουνιών. «Εκτός από τη μεταταρσαλγία και τη σφυροδακτυλία, τα μυτερά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν νεύρωμα, μια φλεγμονή του οπτικού νεύρου ανάμεσα στα δάχτυλα» λέει ο Shapiro. «Είναι πιο κοινό μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δάχτυλου. Προκαλείται πόνος και κάψιμο και μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ενέσεις, φυσική θεραπεία ή ακόμη και με χειρουργική αφαίρεση του νευρώματος.»

Μπαλαρίνες

Οι μπαλαρίνες δεν απορροφούν τους κραδασμούς, και δεν επιτρέπουν στο πόδι να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει, λέει ο Shapiro. Πάντα, υπάρχει ο κίνδυνος της τενοντίτιδας, της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, καθώς και όλα τα άλλα πράγματα που παθαίνετε με την έλλειψη υποστήριξης. Όπως και τα υπόλοιπα παπούτσια, δεν προορίζονται για πολύωρο περπάτημα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν τα παπούτσια σας είναι άνετα, τότε είναι μάλλον καλά. Ωστόσο, αν σας ενοχλήσουν έστω και λίγο, δεν πρέπει να τα ξαναφορέσετε. Είναι πραγματικά τόσο απλό.