Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Συστατικά καλλυντικών: Μην αγοράσεις καλλυντικά πριν διαβάσεις αυτό



Πώς µπορείς να είσαι σίγουρη ότι το καλλυντικό προϊόν που έχεις επιλέξει δεν περιέχει αµφιλεγόµενα συστατικά; Δες ποια συστατικά καλλυντικών πρέπει να αποφεύγεις και γιατί.

Parabens

Τα βρίσκεις στο 85% των λοσιόν, γαλακτωµάτων, κρεµών προσώπου, κραγιόν και σαµπουάν που κυκλοφορούν.

Τι βρέθηκε σε έρευνες: Έχει αποδειχθεί πως απορροφώνται από το δέρµα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίµατος. Βρετανοί επιστήµονες ανακάλυψαν υψηλές συγκεντρώσεις τους σε αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του µαστού και αυτό συνδέθηκε µε την ιδιότητά τους να µιµούνται τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισµό. Από την ίδια την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ παραδέχονται πως όλα τα parabens µπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστηµα, κάνοντας το σώµα να θεωρεί ότι έχει περισσότερα οιστρογόνα από όσα χρειάζεται. Ωστόσο, σύµφωνα µε την πλειοψηφία των επιστηµόνων, µέχρι στιγµής δεν υπάρχουν ευρήµατα που να τεκµηριώνουν ότι πυροδοτούν την καρκινική µετάλλαξη υγιών κυττάρων.

Η συµβουλή µας: Προτίµησε τις εταιρείες που έχουν προϊόντα απαλλαγµένα από parabens.

Φθαλάτες

Αναγράφονται ως συστατικό κυρίως στα βερνίκια νυχιών αλλά βρίσκονται και σε αρώµατα, σαµπουάν και άλλα είδη περιποίησης όπως τα hairsprays.

Τι βρέθηκε σε έρευνες: Σε έρευνα του αµερικανικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης διαπιστώθηκε πως 289 άτοµα που εξετάστηκαν παρουσίασαν ίχνη φθαλατών στο σώµα τους, πιθανολογώντας ότι τα αίτια οφείλονταν στη χρήση καλλυντικών. Αποδείχθηκε, όµως, ότι ήταν επικίνδυνα για την υγεία; Κάποιοι ερευνητές έχουν την υποψία ότι επηρεάζουν αρνητικά το ενδοκρινικό σύστηµα αναπαράγοντας τοξικές ουσίες, η πλειονότητα του ιατρικού κόσµου, όµως, δε θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι επαρκή.

H συμβουλή μας: Ας µην τις κατηγορήσουµε άδικα µέχρι νεωτέρας.

Τρικλοζάνη

Θα τη βρεις σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια και αφρόλουτρα και σε οδοντόπαστες ή αποσµητικά.

Τι βρέθηκε σε έρευνες: Η τρικλοζάνη (triclosan) θεωρείται πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης στον άνθρωπο από την EPA. Βιοσυσσωρεύεται στο λιπώδη ιστό, ενώ ανιχνεύεται στο µητρικό γάλα και το αίµα. Η βιοσυσσώρευση είναι ένα φαινόµενο κατά το οποίο αυξάνεται στους ιστούς η συγκέντρωση µη µεταβολιζόµενων χηµικών ουσιών, οι οποίες πάνω από κάποιο όριο µετατρέπονται σε τοξικές. Επίσης, η ύπαρξη τρικλοζάνης στον οργανισµό συνδέεται και µε ορµονικές διαταραχές αλλά και τοξικότητα του ήπατος.

Η συµβουλή µας: Όλα τα σαπούνια µε τρικλοζάνη στη σύνθεσή τους δεν έχουν κανένα πλεονέκτηµα συγκριτικά µε τα κοινά σαπούνια. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να τα επιλέξεις.

Μόλυβδος

Χρησιµοποιείται στις χρωστικές ουσίες των κραγιόν.

Τι βρέθηκε σε έρευνες: Το 2007 σε µια εκστρατεία για ασφαλή καλλυντικά αναφέρθηκε ότι πολλά lipsticks που κυκλοφορούσαν στην αγορά περιείχαν µόλυβδο. Από ελέγχους που πραγµατοποίησε ο Αµερικανικός Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA) βρέθηκε ότι πάνω από 400 µάρκες κραγιόν είχαν στη σύνθεσή τους αυτό το µέταλλο. Όµως, οι υπεύθυνοι του οργανισµού διαβεβαίωσαν τις καταναλώτριες ότι τα επίπεδα µολύβδου ήταν πολύ µικρά για να δηµιουργήσουν την παραµικρή βλάβη στον οργανισµό (λίγο πάνω από 1 εκατοµµυριοστό του προϊόντος).

Η συμβουλή μας: Όπως συµβούλεψε ένας καθηγητής Δερµατολογίας σε σχετικό άρθρο στους The New York Times, «άπλωσε το κραγιόν σου άφοβα δύο µε τρεις φορές τη µέρα, αλλά µέχρι εκεί».