Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Προϊόντα ντεμακιγιάζ προσώπου: Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο;



 

Ακόμα κι αν δε χρησιμοποιείς προϊόντα μακιγιάζ σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός, γιατί τα ρυπογόνα στοιχεία του περιβάλλοντος φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας, της στερούν το οξυγόνο και κάνουν την όψη της γκρίζα και θαμπή.

Χωρίς σωστό ντεμακιγιάζ ή καθαρισμό είναι ανώφελο να επενδύεις σε κρέμες και δραστικές θεραπείες αντιγήρανσης, μιας και τα ενεργά συστατικά τους δε θα φτάσουν ποτέ στο στόχο τους. Ο δερματολόγος Ηοward Murad λέει χαρακτηριστικά ότι «το σοβαρότερο λάθος που βλέπω να κάνουν οι γυναίκες είναι είτε να μην καθαρίζουν καλά την επιδερμίδα τους είτε να μη χρησιμοποιούν τα σωστά προϊόντα.

Να θυμάσαι ότι με τον καθαρισμό και το ντεμακιγιάζ θα πρέπει να βελτιώνεται η ποιότητα της επιδερμίδας και όχι να αλλάζει. Η αναποτελεσματικότητα μιας κρέμας ημέρας ή η ενόχληση που πολλές γυναίκες νομίζουν ότι τους προκαλεί δεν οφείλεται στα δραστικά συστατικά της αλλά στο διαταραγμένο οικοσύστημα της επιδερμίδας εξαιτίας του καθαρισμού της με ακατάλληλα προϊόντα».

Προϊόντα ντεμακιγιάζ προσώπου: Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο;
«Η επιλογή πρέπει να γίνεται με δύο βασικά κριτήρια» τονίζει ο Ηoward Murad και εξηγεί: «Πρώτον, ανάλογα με τον τύπο δέρματος και, δεύτερον, ανάλογα με τον τρόπο που προτιμάς να καθαρίζεις το δέρμα σου, δηλαδή με νερό, χωρίς νερό και ανάλογα με το ποια υφή σε ευχαριστεί». Δες τις καλύτερες επιλογές σου:

Τα τζελ
Είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να διατηρείς το πρόσωπό σου καθαρό. Τα τζελ με αιθέρια έλαια και βιταμίνες έχουν καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες και είναι ιδανικά για τις μεικτές ή λιπαρές επιδερμίδες.

Τι να προσέξεις: Μην το χρησιμοποιείς πιο πολύ από δύο φορές την ημέρα, γιατί μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει ξηρότητα.

Τα γαλακτώματα
Είναι κατάλληλα για τις ξηρές επιδερμίδες όπως και για τις ηλικίες άνω των 45, που η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή.

Τι να προσέξεις: Η πολύ απαλή σύνθεσή τους δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει ένα έντονο μακιγιάζ ματιών ή την αδιάβροχη μάσκαρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να περάσεις το βαμβάκι αρκετές φορές ερεθίζοντας το δέρμα και επιβαρύνοντας με περίσσια λιπαρότητα μια εκ φύσεως λιπαρή επιδερμίδα.

Τα νερά micellaires
Πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον trend στον καθαρισμό του προσώπου, αλλά και μια σωτήρια λύση για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα «νερά» αυτά έχουν την ικανότητα να αφαιρούν τους ρύπους και το μακιγιάζ, ακόμα και το αδιάβροχο, με μία κίνηση, δεν ξεπλένονται και δεν αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα.

To μυστικό τους βρίσκεται στα μικκύλια που υπάρχουν μέσα σε αυτό το διάφανο νερό. Έτσι ονομάζεται η συγκέντρωση μικροσκοπικών μορίων ελαίων, η μια άκρη των οποίων λατρεύει το νερό και η άλλη το μισεί (αμφίφυλα μόρια). Αυτά στο υδάτινο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται ενώνονται και σχηματίζουν αόρατες στο γυμνό μάτι μικροσταγόνες, δηλαδή μικκύλια, με την υδρόφιλη όψη τους στην επιφάνεια και την υδροφοβική στο εσωτερικό τους.

Όταν λοιπόν πιέζεις το βαμβάκι με το eau micellaire στην επιδερμίδα σου, τα μικκύλια ανοίγουν σαν μαγνήτες, τραβούν και εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους οτιδήποτε δεν είναι νερό, δηλαδή τους ρύπους, το σμήγμα και το μακιγιάζ, χωρίς τρίψιμο.

Τι να προσέξεις: Στην προσπάθεια αφαίρεσης του αδιάβροχου μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστούν με «βία» και να ερεθίσουν.

Τα μαντιλάκια καθαρισμού
Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να απαλλάξεις την επιδερμίδα σου απ’ ό,τι τη «βαραίνει».

Τι να προσέξεις: Καλό είναι να ξεπλένεις το πρόσωπό σου αμέσως μετά τη χρήση τους. Μάλιστα, αν τα χρησιμοποιείς συστηματικά σε κάποιο χώρο όπου δεν είναι εύκολο να βρεις νερό, φρόντισε να είσαι εφοδιασμένη με ένα mini spray ιαματικού νερού.

Tα balms καθαρισμού
Η πλούσια υφή τους λιώνει στην κυριολεξία πάνω στο δέρμα, ενώ αφαιρούν αποτελεσματικά και χωρίς κόπο ακόμα και το πιο έντονο μακιγιάζ.

Τι να προσέξεις: Ουσιαστικά πρόκειται για λάδι σε στερεή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και τα καθαριστικά έλαια, τα balms δε συνιστώνται για ακνεϊκές επιδερμίδες, καθώς διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος.

Τα λάδια καθαρισμού
Ένας από τους κύριους λόγους που χρειάζεσαι ένα μεταξένιο λάδι για να καθαρίζεις το πρόσωπό σου είναι ότι δεν ξηραίνει την επιδερμίδα και δεν της αφαιρεί τα πολύτιμα φυσικά έλαια.

Τι να προσέξεις: Η παρουσία ορυκτών ελαίων σε αυτές τις συνθέσεις μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Φρόντισε να μη ν αναγράφονται στη συσκευασία τα συστατικά ορυκτέλαιο, βαζελίνη ή παραφίνη, καθώς φράζουν τους πόρους.

Τονωτική λοσιόν: Είναι τελικά περιττή;
Στις μέρες μας η τονωτική λοσιόν μοιάζει να είναι εκτός μόδας. Οι δερματολόγοι τη θεωρούν περιττό βήμα στη διαδικασία του καθαρισμού και συχνά βλαβερό, αν η λοσιόν περιέχει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Οι εταιρείες καλλυντικών επιμένουν πως η τονωτική λοσιόν ολοκληρώνει τον καθαρισμό απομακρύνοντας τα υπολείμματα του γαλακτώματος, αποκαθιστά το φυσιολογικό pH της επιδερμίδας, την τεντώνει και «συρρικνώνει» τους πόρους.

Συμπέρασμα: Μπορεί να μην προσφέρει πολλά και σε βάθος, ωστόσο η αίσθηση φρεσκάδας που δίνει στην επιδερμίδα είναι ευχάριστη.