Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 -

Πως τα καλαμάκια συμβάλουν στην εμφάνιση ρυτίδωνΠολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα καλαμάκια προκαλούν ρυτίδες κάτι το οποίο έχει οδηγήσει μάλιστα στο λανσάρισμα μιας φερόμενης ως αντιρυτιδικής εναλλακτικής τους – η οποία φυσικά είναι επαναχρησιμοποιούμενη.

 Τα «αντιρυτιδικά καλαμάκια» είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μη γίνεται πολύ έντονα η κίνηση από το στόμα ενώ απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα (τώρα αν ρουφούν εξίσου καλά, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα).
 

Τα συμβατικά καλαμάκια, πάντως, φαίνεται όντως να έχουν επιβλαβή δράση και για την επιδερμίδα (εκτός από το περιβάλλον). Σε ένα άρθρο στο popsugar.com η δερματολόγος Michelle Henry, MD, FAAD, επιβεβαιώνει ότι «το ανεπαίσθητο τράβηγμα που προκαλούν είναι αυτό που δημιουργεί ουσιαστικά τις ρυτίδες. Οπότε όταν αυτή η κίνηση γίνεται επαναληπτική, καταπονεί το δέρμα».

Η δερματολόγος Serena Mraz, MD, ξεκαθαρίζει βέβαια ότι «θα χρειαστεί να χρησιμοποιούμε [καλαμάκια] συχνά και για κάποια χρόνια για να παρουσιαστούν οι επιπτώσεις. Αν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε στην εφηβεία ή στα 20 σας, οι γραμμές θα κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη των 30 και στις αρχές των 40, καθώς αρχίζει η απώλεια κολλαγόνου ως μια φυσιολογική λειτουργία της γήρανσης».

Τα λεγόμενα αντιρυτιδικά καλαμάκια μπορεί να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, όπως εξηγεί η Dr. Henry, αλλά δεν θα την εμποδίσουν να συμβεί. Άλλωστε η γήρανση έρχεται σε όλους, αργά ή γρήγορα, ακόμα κι αν διατηρούμε μονίμως μια παγωμένη έκφραση προσώπου.