Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Πανάδες και κηλίδες: Πως θα προλάβεις την εμφάνιση τους…



Οι δυσχρωμίες είναι πρόβλημα πολλών γυναικών και είναι ικανές να στερήσουν πόντους από την φρεσκάδα και νεανικότητα του προσώπου τους.

 Οι αιτίες

Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία συνεπάγεται προβλήματα στο δέρμα, όπως πανάδες και δυσχρωμίες. Και τα δύο είναι πολύ συχνά και τα βλέπουμε σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Εκτός από τον ήλιο, άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία της είναι τα αντισυλληπτικά, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη ( η λεγόμενη «μάσκα της κύησης») και οι ορμονικές διαταραχές (για αυτό και εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες). Η κηλίδα είναι και αυτή υπερμελαγχρωματική δυσχρωμία  που εντοπίζεται στα ηλιοεκτεθημένα μέρη, όπως πρόσωπο, ραχιαία επιφάνεια χεριών, αντιβράχια, ώμοι, στέρνο, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η αυξημένη παραγωγή μελανίνης οδηγεί στη δημιουργία των δυσχρωμιών αυτών. Δείξε προσοχή, αν έχεις σκούρα επιδερμίδα, στις χώρες της Λατινής Αμερικής  παρατηρείται ότι οι γυναίκες που προσβάλλονται αγγίζουν το 80%.

Πανάδα ή κηλίδα;

Η πανάδα είναι υπερμελάγχρωση που τη βλέπουμε στο πρόσωπο, συγκεκριμένα στο μέτωπο, μάγουλα, κροτάφους ,άνω χείλος και στο λαιμό.

Η κηλίδα είναι και αυτή υπερμελαγχρωματική δυσχρωμία  που εντοπίζεται στα ηλιοεκτεθημένα μέρη, όπως πρόσωπο, ραχιαία επιφάνεια χεριών, αντιβράχια, ώμοι, στέρνο, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η αυξημένη παραγωγή μελανίνης οδηγεί στη δημιουργία των δυσχρωμιών αυτών.

Πρόληψη

Για να προλάβει κανείς τις συνέπειες του ηλίου θα πρέπει να φορά αντηλιακό όταν θα βγαίνει από το σπίτι ακόμη και τις ημέρες που έχει συννεφιά. Το αντηλιακό το φοράμε μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο και το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες ή και πιο συχνά αν είμαστε στη θάλασσα ή ιδρώνουμε. Αυτό θα μας προστατέψει αρκετά, αλλά δε θα εξαλείψει την πιθανότητα να υπάρξει μικρή επιδείνωση των βλαβών. Σίγουρα όμως θα είναι πολύ καλύτερα από το να μη χρησιμοποιήσουμε προστασία. Και φυσικά καλό θα είναι να φοράμε πλατύγυρο καπέλο που προστατεύει όλο το πρόσωπο.

Αντιμετώπιση

Στο σπίτι

Ο αποχρωματισμός στο σπίτι γίνεται  με εξειδικευμένα λευκαντικά προϊόντα μέσω μιας ολοκληρωμένης αγωγής  λεύκανσης. Η απολέπιση και η καθημερινή φροντίδα με τις εξειδικευμένες συνθέσεις- τα λευκαντικά προϊόντα, όπως έχουν καθιερωθεί να ονομάζονται- μπορούν να βοηθήσουν όσο όμως οι κηλίδες είναι στην αρχική τους φάση. Δεν τις εξαφανίζουν , τις απαλύνουν και βελτιώνουν το χρωματικό τόνο της επιδερμίδας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οχυρώνουν την επιδερμίδα- κυρίως χάρη στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιέχουν- κι έτσι την προστατεύουν από τη δημιουργία νέων. Επένδυσε σε ένα σύστημα λεύκανσης και μην ξεχνάς την περιοχή του ντεκολτέ και των χεριών. Σημαντικό, αλλά όχι απαραίτητο είναι να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά όλα τα προϊόντα του συστήματος, διότι μέσω μελετών που έχουν γίνει τεκμηριώνεται η συνεργική τους δράση με πολύ καλά αποτελέσματα. Για πιο δραστικά αποτελέσματα απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

 Στο ιατρείο

Υπάρχουν και μείγματα που τα φτιάχνει το φαρμακείο μετά από συνταγή δερματολόγου τα οποία περιέχουν Υδροκινόνη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, Τρετινοΐνη, Κορτιζόνη και Βιταμίνη C. Τα προϊόντα αυτά είναι ερεθιστικά και αν δε χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, ενώ θα πρέπει ο φαρμακοποιός να είναι ενήμερος για τη σωστή παρασκευή τους διότι σε αντίθετη περίπτωση δε δρουν. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των δυσχρωμιών είναι περισσότερο επεμβατικοί όπως η Κρυοθεραπεία, τα Peeling και το Laser (με όχι πάντα καλά αποτελέσματα), τα οποία γίνονται μόνο σε χώρο ιατρείου και κοστίζουν περισσότερο.