Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Mυστικά για ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο



Ένα ολόλευκο και αστραφτερό χαμόγελο είναι ικανό να μας γεμίσει αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε δημιουργούν λεκέδες στα δόντια που καταστρέφουν αυτό το χαμόγελο.
Αν και η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για την γενική εξέταση της στοματικής σας υγιεινής είναι κάτι που δεν πρέπει να το αμελείτε, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, προκειμένου να κάνετε τα δόντια σας να φαίνονται πιο λευκά και πιο υγιή.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να λευκάνετε τα δόντια σας:

Μαγειρική σόδα

Η χημική δομή της μαγειρικής σόδας την κάνει να είναι μια ήπια λειαντική ουσία, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει στην αποτελεσματική αφαίρεση λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών σας. Οι απαλοί κρύσταλλοι που περιέχει, σύμφωνα με την American Chemical Society, διαλύονται εύκολα στο νερό, πράγμα που επιτρέπει στην μαγειρική σόδα να διεισδύσει βαθιά μέσα τις γωνίες των δοντιών σας, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με άλλα κοινά λειαντικά. Ωστόσο, λόγω αυτής ακριβώς της πολύ έντονης λειαντικής φύσης της μαγειρικής σόδας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λευκαντικό των δοντιών μόνο μια φορά ή δύο φορές το μήνα.

Μάσημα τσίχλας

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα των οξέων και τα βακτήρια στο στόμα σας. Το μάσημα της τσίχλας από μόνο του βοηθάει στην αύξηση παραγωγής σάλιου, το οποίο περιέχει δραστικές ουσίες και ειδικά ένζυμα που μπορεί να προστατεύσουν τα δόντια σας από τους λεκέδες των τροφών και των ποτών. Καθώς γερνάμε, οι σιελογόνοι αδένες μας συρρικνώνονται και παράγουν λιγότερο σάλιο. Ως εκ τούτου, η τσίχλα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ροής του σάλιου και την περαιτέρω πρόληψη της τερηδόνας.

Φρούτα και λαχανικά

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό μας βρίσκουν εφαρμογή και στην στοματική μας υγιεινή. Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη -μια ισχυρή ένωση που βρίσκεται στο σέλινο, τα καρότα, και τα μήλα- ενεργούν ως φυσικά λειαντικά για τον καθαρισμό των δοντιών και την φυσική αφαίρεση των λεκέδων από την επιφάνειά τους. Επίσης, λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι περιέχουν ανόργανες χημικές ενώσεις, οι οποίες σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ πάνω από τα δόντια, έτσι ώστε οι χρωστικές ουσίες από άλλες τροφές να μην προκαλούν λεκέδες. Ως γενικό κανόνα, να θυμάστε πως όσο πιο τραγανό είναι ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, τόσο το καλύτερο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η κατανάλωση τυριών ή οποιωνδήποτε γαλακτοκομικών προϊόντων είναι καλή για την υγεία των δοντιών σας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο, που είναι απαραίτητο συστατικό για γερά οστά, γερά δόντια και την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας. Το γαλακτικό οξύ, που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενισχύει το σμάλτο και εμποδίζει την αποσύνθεσή του. Αυτό με τη σειρά του προστατεύει την οδοντίνη που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μπορούν να σας βοηθήσουν στην αφαίρεση της πλάκας που συσσωρεύεται στα δόντια σας, ενώ το μηλικό οξύ μπορεί να αποτρέψει και να αφαιρέσει λεκέδες από αυτά, σύμφωνα με την Royal Society of Chemistry. Απλά κόψτε και τρίψτε φράουλες επάνω στα δόντια σας ή λιώστε και ανακατέψτε τις με την οδοντόκρεμά σας και βουρτσίστε τα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε αυτό το μείγμα να δράσει για περίπου πέντε λεπτά, προτού ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

 ΠΗΓΗ: onmed.gr