Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καθαρισμός προσώπου: Τα 5 πιο συχνά λάθη..



Ο καθαρισμός προσώπου είναι κάτι σαν το λούσιμο για τα μαλλιά: είναι απολύτως απαραίτητος και δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι έχεις υγιή, καθαρή επιδερμίδα αν δεν τον κάνεις σωστά. Κι ενώ οι περισσότερες πιστεύουμε ότι δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία που να απαιτεί καμιά τρομερή τεχνογνωσία, συχνά διαπράττουμε μικρά λαθάκια που μας στερούν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτή τη λεία, λαμπερή επιδερμίδα που ονειρευόμαστε.

1. Χρησιμοποιείς λάθος φόρμουλες

Το πιο σύνηθες λάθος στο skincare γενικότερα είναι να μην χρησιμοποιείς τα σωστά για τον τύπο δέρματός σου προϊόντα. Εάν για παράδειγμα έχεις λιπαρή επιδερμίδα δεν γίνεται να χρησιμοποιήσεις καθαριστικά που απευθύνονται σε ξηρά δέρματα κ.ο.κ. Το κλειδί για ένα λαμπερό, υγιές δέρμα είναι να καταλάβεις καταρχάς σε ποιον τύπο επιδερμίδας ανήκεις και να επιλέγεις προϊόντα που στοχεύουν τις δικές σου μοναδικές ανάγκες.

Επομένως, αν έχεις ξηρό δέρμα πιθανόν να χρειάζεσαι έξτρα ενυδάτωση οπότε δεν είναι σκόπιμο να επιλέξεις κάποιο cleanser που θα αφυδατώνει ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα σου. Αναζήτησε συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides ή τη νιασιναμίδη, που θα χαρίσουν όλη εκείνη την υγρασία που έχει ανάγκη το δέρμα σου. Εάν πάλι έχεις ευαίσθητο δέρμα και πολλές συνθέσεις σε πειράζουν, ψάξε για ένα ήπιο καθαριστικό που δεν θα σε ερεθίσει ακόμα περισσότερο. Για τις λιπαρές επιδερμίδες, το υαλουρονικο οξύ και η νιασιναμίδη είναι επίσης συστατικά που θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις την περιττή λιπαρότητα και τους ρύπους χωρίς όμως να αφήσουν στεγνό το δέρμα.

2. Τρίβεις με μανία το δέρμα σου

Ένα λάθος που κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα είναι να τρίβουμε δυνατά το δέρμα καθώς εφαρμόζουμε το σαπούνι. Εδώ δεν ισχύει το όσο πιο δυνατά τόσο το καλύτερο, καθώς εύκολα μπορείς να τραυματίσεις την επιφάνεια του δέρματος και να προκληθούν ερυθρότητα και κάθε είδους ερεθισμοί. Μεταχειρίσου την επιδερμίδα σου σαν να ήταν κάτι πολύτιμο (που είναι) και δεν θες να σπάσει: κάνε ήπιες, απαλές κινήσεις και μην βιάζεσαι. Αφιέρωσε λίγα λεπτά παραπάνω για να το κάνεις σωστά και όχι βιαστικά.

3. Δεν κάνεις σωστό ντεμακιγιάζ (ή και καθόλου)

Πολλές φορές μπορεί να είσαι κουρασμένη και να θες να τηλεμεταφερθείς στο κρεβάτι σου πάραυτα, κάνοντας skip το ντεμακιγιάζ. Μεγάλο λάθος, το οποίο πληρώνεις την επόμενη μέρα, ενώ όσο πιο συχνά το κάνεις οι συνέπειες μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι καταστροφικές για το δέρμα. Όχι μόνο δεν πρέπει να το παραλείπεις όσο κουρασμένη κι αν είσαι, αλλά πλέον προτείνεται να προτιμάς το double cleansing, δηλαδή τον καθαρισμό σε δύο φάσεις με δύο διαφορετικά προϊόντα: ένα balm ή cleansing oil που θα αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος του μακιγιάζ και του αντηλιακού σου και ένα δεύτερο καθαριστικό με βάση το νερό (cleansing gel ή νερό micellair) που θα καθαρίσει σε βάθος το δέρμα, θα απομακρύνει τυχόν κατάλοιπα ενώ θα αναπληρώσει την υγρασία.

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται βουνό, υπάρχει και η λύση του καθαριστικού που καθαρίζει σε βάθος το δέρμα από ρύπους και μακιγιάζ και ταυτόχρονα ενυδατώνει χωρίς να αφήνει την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος.

4. Πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές τη μέρα (ή και περισσότερο)

Υπάρχει μια γενική θεωρία που λέει ότι όσο πιο συχνά πλένεις το πρόσωπό σου, τόσο το καλύτερο. Κι ενώ αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις (πχ στις πολύ λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής) σε άλλες ίσως αποφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το συχνό πλύσιμο αφαιρεί από την επιδερμίδα τα χρήσιμα έλαια με αποτέλεσμα τελικά το δέρμα να υπερπαράγει λιπαρότητα για να καλύψει αυτήν την έλλειψη. Σε άλλες περιπτώσεις αφήνεται στεγνό και με μια ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος. Προσάρμοσε τη συχνότητα ανάλογα με τις δικές σου προσωπικές ανάγκες.

5. Χρησιμοποιείς πολλά οξέα

Τα οξέα είναι οι... σειρήνες των skincare προϊόντων. Είναι τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που μπορούν να αποδώσουν στο δέρμα που ακόμα και έμπειρες skincare aficionadas παρασύρονται και τα χρησιμοποιούν όλα μαζί. Θεωρούμε ότι είναι λάθος τακτική να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα, το ένα πάνω στο άλλο τα AHA Ή BHA ( πχ σαλικυλικό, γαλακτικό, γλυκολικό οξύ) καθώς μπορεί να ερεθίσεις την επιδερμίδα σου, ιδίως αν είσαι αρχάρια στο σπορ ή έχεις ευαίσθητο δέρμα.

Προτείνουμε να χρησιμοποιείς κάθε φορά ένα οξύ συνδυασμένο με κάποιο ενεργό συστατικό που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού