Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Προσοχή στα μηνύματα που εκπέμπει η Wall Street



Ο κορωναϊός εξαπλώνεται ανησυχητικά, επισκιάζοντας τις αγορές -εκτός από τη Wall Street. Παρά την έντονη μεταβλητότητα, ο S&P 500 είναι σε ιστορικά υψηλά, κάτι που δεν φαίνεται λογικό, δεδομένης της γενικότερης τάσης αποφυγής ρίσκου και της στροφής προς την ασφάλεια του του κρατικού χρέους. Ή μήπως όχι; Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις αμερικανικές μετοχές σαν «καταφύγιο», έχοντας εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, μπροστά στην αβεβαιότητα στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Wall Street και ως ένα βαθμό είναι λογικό. Μόνο που μερικές φορές η ίδια η αγορά παρασύρεται σε λάθος μηνύματα και μονοπάτια.

Το κόλπο είναι να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει πότε οι επενδυτές παρασύρονται από το λογικό προς το ριψοκίνδυνο. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Παρότι η επιδημία του κοροναϊού εντείνει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην κινεζική και την παγκόσμια ανάπτυξη, έχοντας αφήσει ήδη τα πρώτα σημάδια σε εμπόριο και μεταποιητική δραστηριότητα, το γεγονός ότι ο S&P 500 είναι σε ιστορικά υψηλά στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα.

 
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά του προηγούμενου καλοκαιριού, οι πιστωτικές αγορές παραμένουν «γενναιόδωρες» και οι αναπτυξιακές προοπτικές των ΗΠΑ είναι πιο σταθερές σε σύγκριση με της Κίνας ή της Ευρώπης. 

Μπροστά στην αβεβαιότητα για τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας, οι ΗΠΑ τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος και εντός της αμερικανικής αγοράς, οι μετοχές σταθερής υπεραξίας και οι αμυντικές μετοχές τροφοδοτούν κέρδη και αποτιμήσεις. 

Νικητές και Ηττημένοι

Οι επιδόσεις ορισμένων κλάδων του S&P 500 από τις αρχές του έτους είναι αναμενόμενες, με κορυφαίες επιδόσεις για τις μετοχές υπηρεσιών κοινής ωφελείας, τεχνολογίας, real estate και καταναλωτικών προϊόντων. Στους «χαμένους» οι μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, κλάδου ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες θεωρείται ότι έχουν τις πιο αξιόπιστες μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές και κερδοφορία και προσελκύουν περισσότερα κεφάλαια. 'Οταν οι επενδυτές συρρέουν στα ομόλογα όπως τώρα -με την Bank of America να καταγράφει την προηγούμενη εβδομάδα ρεκόρ εισροών στα αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια- αυτό σημαίνει ότι συρρέουν στη «διάρκεια». Οι αναπτυξιακές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελούν στοιχεία ενεργητικού μακροπρόθεσμου ορίζοντα. 

Σύμφωνα με τον Τομ Λι της FundStrat Global Advisors, οι αμερικανικές μετοχές αποτελούν ασφαλές επενδυτικό στοίχημα για δύο λόγους: Πρώτον, τις καλύτερες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και δεύτερον το γεγονός ότι ο S&P 500 είναι δείκτης με μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Υπάρχει, φυσικά, και ο αντίλογος περί των αντικρουόμεων μηνυμάτων που στέλνουν οι αγορές μετοχών και ομολόγων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,6% και την ίδια στιγμή ο S&P 500 είναι σε νέο ιστορικό υψηλό. Παρ' όλα αυτά, η πορεία του αμερικανικού 10ετούς είναι σταθερή την τελευταία τετραετία, στη διάρκεια της οποίας ο S&P 500 έχει εξασφαλίσει κέρδη σχεδόν 80%.

Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα εκπέμπουν το μήνυμα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης σε συνθήκες υψηλής ρευστότητας. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου. 

Υπερβολικές αποτιμήσεις;

Σε απόλυτους όρους, οι αποτιμήσεις φαίνονται υπερβολικά υψηλές. Υπάρχει μια ομάδα μετοχών με δυσθεώρητα κέρδη φέτος, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές περιμένουν το επόμενο μεγάλο «μπαμ». Στις έξι εβδομάδες του 2020, η μετοχή της Tesla σημειώνει άνοδο 91%, η μετοχή της Beyond Meat 52%, της Virgin Galactic 134% και της Spotify 35%.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμά, το ποσοστό των Αμερικανών που αναμένουν μεγαλύτερη άνοδο του χρηματιστηρίου ανήλθε στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα από το 2002.

Η γενική ιδέα συνοψίζεται στο εξής: Ας σεβαστούμε τα μηνύματα των αγορών, αλλά επίσης και την τάση των αγορών να παρασύρονται.